Cuprins:
Ucrainenii s-au trezit la ora 5.30 cu o alarmă de raid aerian, urmată de rapoarte ale forțelor aeriene că Rusia a lansat rachete de croazieră Kalibr din Marea Neagră.
„Putin a ales în mod deliberat Crăciunul pentru a ataca. Ce-ar putea fi mai inuman? Peste 70 de rachete, inclusiv rachete balistice, și peste o sută de drone de atac. Ținta este sistemul nostru energetic”, a declatat Volodimir Zelenski.
Acesta a fost al 13-lea atac la scară largă asupra sistemului energetic ucrainean din acest an, cel mai recent din campania Rusiei care vizează rețeaua electrică pe timp de iarnă.
Atacul asupra infrastructurii energetice
Compania energetică ucraineană DTEK a declarat că atacul a avariat grav echipamentele centralelor termice. CEO-ul DTEK, Maxim Timchenko, a cerut aliaților să trimită mai multe sisteme de apărare aeriană. Un angajat al unei centrale termice ucrainene a fost ucis în regiunea centrală Dnipro, unde au fost doborâte 42 de rachete, potrivit guvernatorului Sergiy Lysak. Inginerii au restabilit alimentarea cu energie electrică pentru consumatorii din regiunea Ivano-Frankivsk.
Impactul asupra populației civile
Atacul de Crăciun a vizat și Harkov, al doilea oraș ca mărime din Ucraina, situat aproape de granița cu Rusia. Rachetele au țintit cazanele orașului, centralele termice și instalațiile electrice, a declarat primarul Igor Terekhov, întrerupând temporar curentul pentru 500.000 de persoane. O rachetă neexplodată a fost găsită într-o curte privată din Harkov, a spus Synegubov.
Autoritățile au evacuat 46 de persoane din zona Borivske și Kupiansk, unde forțele Moscovei încearcă să recucerească orașul Kupiansk, ocupat în primul an de război.
Situația pe front
Trupele ucrainene, depășite numeric, sunt în defensivă de-a lungul liniei frontului în regiunile Harkov și Donețk, cedând teren trupelor rusești mai bine echipate. Rusia a anunțat că a capturat micul sat Vidrodzhennia, la câțiva kilometri sud de importantul nod feroviar și minier Pokrovsk.
Ambele părți se străduiesc să obțină un avantaj înaintea inaugurării președintelui ales al SUA, Donald Trump, care s-a lăudat că ar pune capăt rapid războiului, stârnind temeri că Washingtonul ar putea forța Kievul să accepte un acord în termenii Moscovei.