„Planul victoriei este întărirea Ucrainei. De aceea, cerem prietenilor și aliaților noștri să ne întărească. Este foarte important” a declarat Zelenski, într-un interviu exclusiv cu co-prezentatorul „Good Morning America”, Robin Roberts.

Șeful statului ucrainean consideră că războiul e mai aproape de a se încheia decât cred mulți.

„Cred că suntem mai aproape de pace decât ne imaginăm. Suntem mai aproape de sfârșitul războiului. Trebuie doar să fim foarte puternici, foarte puternici”, a continuat el.

Zelenski a vorbit cu Roberts în timpul vizitei sale la New York, luni, la Adunarea Generală a Națiunilor Unite, unde a promis că va prezenta ceea ce el numește „Planul de victorie” președintelui Joe Biden, precum și altor lideri politici importanți din America.

Zelenski a făcut apel în mod repetat către Statele Unite și Regatul Unit să renunțe la restricțiile privind rachetele cu rază lungă de acțiune pe care le-au furnizat Ucrainei pentru a lovi ținte în interiorul Rusiei.

Între timp, președintele rus Vladimir Putin a avertizat că utilizarea armelor occidentale pentru a lovi ținte rusești ar fi considerată o escaladare gravă a războiului și o provocare directă din partea națiunilor NATO.

Cererea lui Zelenski vine în contextul unor lupte grele în estul Ucrainei și după câteva săptămâni de la incursiunea Ucrainei în regiunea Kursk a Rusiei.

Oficialii ucraineni au declarat că au confiscat sute de kilometri pătrați și zeci de sate în regiunea Kursk în primele zile ale ofensivei sale surpriză.

Zelenski i-a spus lui Roberts că Putin este „speriat” de operațiunea din Kursk.

„Este adevărat. Este foarte speriat, îi este frică. De ce? Pentru că poporul său a văzut că nu poate apăra – că nu poate apăra tot teritoriul său”, a precizat Volodimir Zelenski.

Liderul ucrainean a declarat că doar dintr-o „poziție de forță” Ucraina poate „să-l forțeze pe Putin să oprească războiul”.

Urmărește-ne pe Google News