„Nu avem nimic de-a face cu asta”, a răspuns Zelenski unei întrebări ce i-a fost adresată pe acest subiect în cadrul unei conferinţe de presă comune la Kiev cu şefa guvernului finlandez, Sanna Marin, potrivit agenției spaniole de știri EFE.

Mai mult, Zelenski a semnalat că apariţia unor asemenea „dezinformări” ar putea avea drept scop „încetinirea ajutorului oferit Ucrainei” de statele occidentale în războiul pornit de Rusia.

„Cred că este foarte periculos ca unele publicații independente, pentru care am avut mereu un mare respect, să facă astfel de paşi”, a mai spus liderul ucrainean.

„Cred că este o greşeală, şi ea serveşte doar Federaţiei Ruse” sau unor „grupuri economice care sunt interesate să nu se adopte sancţiuni puternice” împotriva Rusiei, şi-a continuat Zelenski raţionamentul.

Președintele ucrainean nu a precizat la ce grupuri se referă, menţionând doar că acestea sunt cele care ar putea fi afectate de sancţiuni şi „pot fi de asemenea în afara teritoriului Rusiei”.

Și Kremlinul a respins informațiile privind „grupul pro-ucrainean de sabotori”

Nici Moscova nu consideră plauzibilă teoria vehiculată de New York Times şi Spiegel.

„Evident că este o intoxicare coordonată în media”, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, care a estimat că numai un actor statal ar avea posibilitatea de a executa o operaţiune de sabotaj asupra unor conducte submarine.

La rândul său, fostul preşedinte și premier rus Dmitri Medvedev a calificat drept „propagandă americană ignorantă” ideea că un grup pro-ucrainean neafiliat nimănui ar fi putut detona acele conducte.

„Ei trebuie să fi fost luptători solitari împotriva «blestemaţilor» de moscoviţi. Nişte nemernici fără glorie care salvează lumea. S-au scufundat în mare, au aruncat în aer două conducte imense pe fundul mării şi au dispărut în apus. Neobservaţi. Într-o mare plină de nave NATO şi de sisteme internaţionale de observare”, a scris Medvedev, într-un mesaj publicat pe aplicația de mesagerie Telegram.

O altă teorie vehiculează implicarea Marinei SUA

Conform unei alte teorii, vehiculate în februarie de jurnalistul american de investigaţie Seymour Hersh, scafandri ai US Navy (Marina americană), ajutaţi de Norvegia, au plantat dispozitive explozive pe aceste gazoducte în luna iunie şi le-au declanşat trei luni mai târziu.

Casa Albă a catalogat afirmaţiile jurnalistului drept „total false” şi „pură ficţiune”.

De când a devenit preşedinte al SUA, Joe Biden a făcut în zadar presiuni asupra Berlinului să renunţe la proiectul gazoductului Nord Stream 2, construit cu scopul ca Germania şi Europa să poată importa mai mult gaz rusesc.

În final, acest gazoduct şi Nord Stream 1 au devenit inutilizabile în septembrie anul trecut după ce au fost avariate de exploziile a căror cauză nu a fost identificată până în prezent.

Foto: Profimedia Images

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina

 
 

Urmărește-ne pe Google News