Volodimir Zelenski a lansat vineri un nou apel către statele Uniunii Europene să interzică vizele cetățenilor ruși. Liderul ucrainean a precizat însă că propunerea sa include și câteva excepții.
Rușii care ”chiar au nevoie de protecție” pentru că şi-au riscat libertatea sau viaţa rezistând politicilor lui Vladimir Putin ar trebui să fie scutiți de la interdicție, a spus Zelenski.
Dar, ”mai întâi, trebuie să existe garanţii că ucigaşii ruşi sau complicii terorii de stat nu folosesc vizele Schengen”, a declarat Zelenski.
În al doilea rând, nu trebuie să distrugem însăşi ideea de Europa, valorile noastre europene comune. Prin urmare, Europa nu trebuie să se transforme într-un supermarket în care nu este important cine intră, iar principalul lucru este doar să plătească pentru produsele lor.
Volodimir Zelenski:
Zelenski a îndemnat pentru prima dată la interzicerea vizelor într-un interviu acordat săptămâna aceasta cotidianului american Washington Post, afirmând că ruşii ar trebui să trăiască în propria lor lume până când îşi vor schimba filosofia.
Cererea lui Zelenski este controversată în UE, iar o astfel de măsură ar trebui adoptată în unanimitate de cele 27 de ţări membre. Propunerea a fost contestată și de rușii din exil.
Subiectul ar urma să fie dezbătut de ministrul ceh de externe, Jan Lipavsky, cu omologii săi europeni, la o reuniune neoficială la Praga, la sfârşitul lunii, a anunțat vineri Lipavsky, a cărui ţară deţine semestrul acesta preşedinţia Consiliului Uniunii.
Şeful diplomaţiei cehe a fost însă de părere că „în această perioadă de agresiune rusă, pe care Kremlinul continuă să o intensifice, nu poate fi vorba de turism ca de obicei pentru cetăţenii ruşi”.
Ţările care nu mai primesc cetăţeni ruşi
Estonia, vecină cu Rusia, a anunţat deja că nu va mai accepta vizele pe care le-a acordat deja cetăţenilor ruşi, însă prim-ministrul Kaja Kallas a precizat că „nu putem interzice intrarea persoanelor care deţin o viză a unei alte ţări din spaţiul Schengen”.
Cehia nu mai eliberează vize pentru ruşi încă din 25 februarie, a doua zi după începerea invaziei ruse în Ucraina.
Şi Finlanda ar dori o decizie europeană, deoarece legislaţia sa naţională nu permite o interdicţie totală a vizelor în funcţie de cetăţenie.