Zelenski și-a început călătoria în SUA cu o vizită la o fabrică de armament din statul Pennsylvania (est) care produce obuze de 155 de milimetri foarte folosite de Ucraina pentru a respinge invazia rusă, transmite AFP, potrivit news.ro.

„Mi-am început vizita în SUA exprimându-mi recunoştinţa faţă de toţi salariaţii fabricii”, a subliniat șeful statului ucrainean într-un mesaj publicat pe X. „Într-un astfel de loc vezi cu adevărat că lumea democratică poate învinge”, a adăugat el.

„Planul victoriei”, prezentat joi lui Biden

Președintele ucrainean urmează să se deplaseze la New York pentru un discurs la tribuna Adunării Generale a ONU, programat pe miercuri, apoi la Washington, pentru o întrevedere cu Joe Biden, programată pentru joi la Casa Albă.

Zelenski a apreciat că „această toamnă va fi decisivă” pentru războiul din Ucraina şi a anunţat că Biden va fi „primul care va vedea în detaliu” propunerile sale de a pune capăt agresiunii militare declanșate de liderul rus Vladimir Putin în data de 24 februarie 2022.

„Acest război nu se poate termina decât cu o pace justă, mulţumită eforturilor internaţionale. Planul victoriei Ucrainei se va afla pe masa tuturor aliaţilor noştri. Obiectivul este consolidarea Ucrainei şi apărarea întregului nostru popor”, a subliniat el.

În afară de Biden, „planul victoriei” – așa cum este prezentat de conducerea de la Kiev – va fi prezentat Congresului SUA, precum și celor doi candidați la Casa Albă: vicepreședinta democrată Kamala Harris și fostul președinte republican Donald Trump. Abia apoi planul va fi prezentat „tuturor liderilor ţărilor noastre partenere”.

„Trump nu știe cum să oprească războiul”

Donald Trump a declarat în repetate rânduri că va pune capăt războiului din Ucraina chiar înainte de învestire, programată la 21 ianuarie 2025, în cazul în care va câștiga alegerile prezidențiale din noiembrie. Propunerile vehiculate dinspre tabăra lui Trump sugerează că fostul președinte american va da curs unor solicitări ale Rusiei în schimbul păcii.

Zelenski a fost întrebat despre acest lucru într-un interviu acordat pentru The New Yorker în contextul vizitei în SUA. Potrivit președintelui ucrainean, Trump „nu știe cum să oprească războiul chiar dacă el crede că știe”.

Vizita lui Zelenski are loc în plină campanie prezidenţială în SUA şi coincide cu Adunarea Generală anuală a ONU, care începe marţi, la New York.

Zelenski va încerca din nou să-l convingă pe Biden să dea undă verde Ucrainei să folosească rachete occidentale cu rază lungă de acțiune împotriva țintelor militare din Rusia, ceea ce, în opinia sa, ar schimba cursul războiului.

„America și Regatul Unit nu ne-au dat permisiunea să folosim aceste arme pe teritoriul Rusiei, indiferent de ţintă şi de distanţă”, a precizat președintele ucrainean într-un interviu acordat vineri mai multor publicaţii, printre care şi AFP.

Rusia refuză o pace „justă”

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a anunțat sâmbătă că Rusia nu va participa la cel de-al doilea summit pentru pace în Ucraina – dorit de conducerea de la Kiev în noiembrie -, după un prim summit organizat în iunie în Elveţia.

„Summitul va avea aceleaşi obiective; să promoveze iluzoria «formulă Zelenski» ca orice bază de rezolvare a conflictului, să obţină susţinerea majorităţii lumii şi să se folosească de ea pentru a da Rusiei un ultimatum de capitulare”, a susținut Zaharova.

În contextul în care Kievul insistă pentru o încheiere „justă” a războiului, ceea ce a înseamnă retragerea trupelor ruse și recăpătarea integrității teritoriale a Ucrainei, inclusiv în Peninsula Crimeea, Moscova spune că nu vrea să cedeze teritoriile cucerite în Ucraina. Ba mai mult, cere totodată ca Ucraina să-și declare neutralitatea.

The Sunday Times scrie că „planul victoriei” conceput de Zelenski și echipa sa conține patru puncte principale. Bloomberg dezvăluie totodată că Zelenski îi va cere lui Biden să invite oficial Ucraina în NATO. Potrivit Bloomberg, acest punct se află în „planul victoriei”.

Întrebat luni despre inițiativa lui Zelenski, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a susținut că regimul de la Moscova îl va „analiza” când va obține „informații oficiale”.

Urmărește-ne pe Google News