Ajutorul american pentru Kiev este practic oprit în acest moment din cauza unui blocaj din Congresul SUA apărut pe fondul unor probleme politice interne. Îngrijorările legate de o reducere sau chiar o încetare totală a ajutorului din partea SUA au crescut după victoriile înregistrate de fostul președinte Donald Trump în alegerile primare republicane.
În ultimele săptămâni, negociatorii din Senat au încercat să ajungă la un acord bipartizan care prevede impunerea unor măsuri mai stricte la frontiera dintre SUA și Mexic, pe care republicanii le-au cerut în schimbul sprijinului lor pentru Ucraina.
Trump a lăsat să se înțeleagă că va reduce sprijinul acordat Ucrainei dacă va fi ales și a declarat că obiectivul său principal va fi asigurarea unei încetări imediate a focului cu Rusia în termen de 24 de ore, fără a preciza în ce condiții ar urma să fie încheiat acordul de pace.
Zelenski a afirmat că există unele persoane din cadrul Partidului Republican, inclusiv Trump, care nu mai susțin atât de mult Ucraina și care ar dori ca SUA să aibă un rol mai mic în război, dar aceste persoane sunt o minoritate.
„Prin urmare, este puțin probabil ca politica Statelor Unite să depindă de o singură persoană. Nu prea cred asta. Sau nu vreau să cred asta”, a spus Zelenski, adăugând că și dacă o Europă unită ar reuși să ofere suficient sprijin Ucrainei, pierderea SUA ar fi un „semnal foarte rău”.
Întrebat ce se va întâmpla dacă SUA nu vor mai sprijini Ucraina, așa cum a spus Donald Trump, și dacă Europa va fi capabilă să acopere golul, Zelenski a răspuns: „În primul rând, cred că asta nu se va întâmpla, că Europa nu va fi lăsată singură. Europa nu va fi capabilă singură să acopere nivelul de ajutor pe care Ucraina l-a primit înainte, nici cu arme, nici financiar”.
Liderul de la Kiev a continuat afirmând că „probabil, dacă toată Europa se unește, va putea oferi suficient sprijin Ucrainei, dar SUA au un anumit fel de influență și când semnalele nu sunt pozitive, au această influență asupra unor lideri europeni”.
„Deci cred că dacă s-ar întâmpla asta, Doamne ferește, și ar fi întârzieri în procesul de sprijin al SUA, va avea un impact asupra Europei unite”, a mai spus Zelenski.
De asemenea, el a vorbit despre riscul „păbușirii” politicii de sancțiuni internaționale la adresa Moscovei pentru că „Statele Unite, când sprijină Ucraina, influențează și politica de sancțiuni a țărilor Europei pentru Rusia”.
Într-o astfel de situație, Zelenski a declarat că ar dori ca Germania să-și asume un rol mai important în unirea țărilor care sprijină Ucraina.
„Germania poate reuși să consolideze UE. Dar, totuși, cred că această amenințare este foarte mare. Pentru că acesta este un semnal care nu este bun. Pasivitatea sau lipsa de sprijin din partea SUA este greșită”, a mai spus Zelenski.
Foto: Profimedia
Cum arată buletinul de vot pentru alegerile prezidențiale din 24 noiembrie!