Zelenski a afirmat că poate fi încheiat un acord de încetare a focului cu Rusia, după aproape trei ani de război, dacă teritoriul Ucrainei pe care încă îl controlează va fi inclus „sub umbrela NATO”, permițându-i astfel să negocieze restituirea teritoriilor ocupate mai târziu, pe cale diplomatică.
Președintele Ucrainei a fost întrebat ce părere are despre planurile președintelui ales al SUA, Donald Trump, care spunea că ar vrea ca Kievul să cedeze teritoriile deja ocupate de Moscova, în schimbul aderării Ucrainei la NATO.
Zelenski a răspuns că aderarea la NATO trebuie să includă regiunile neocupate ale Ucrainei pentru a pune capăt războiului, dacă acest lucru recunoaște granițele internaționale ale Ucrainei. „Dacă vrem să punem capăt fazei fierbinți a războiului, trebuie să punem sub umbrela NATO teritoriul Ucrainei pe care îl avem sub control”, a spus el.
„Trebuie să o facem rapid. Și apoi, pentru teritoriile ocupate de Rusia, Ucraina le poate recupera într-un mod diplomatic”, a continuat Zelenski, precizând că este nevoie de un armistițiu pentru a „garanta că Putin nu va reveni” pentru a cuceri mai multe regiuni din Ucraina.
Rusia a cucerit deja o cincime din Ucraina
În primele 1.000 de zile de război duse de Rusia în Ucraina, țara condusă de Vladimir Putin a ocupat aproape 20% din teritoriul țării conduse de Volodimir Zelenski, potrivit agenției de știri Reuters.
Recent, agenția de informații externe a Marii Britanii, MI6, a avertizat că Rusia duce „o campanie de sabotaj uluitor de îndrăzneață în Europa” și că nu se va opri în Ucraina.
De asemenea, şeful serviciului de informaţii externe (BND) al Germaniei a atras atenția că folosirea de către Rusia a acţiunilor hibride împotriva ţărilor occidentale creşte riscul ca NATO să invoce articolul 5 din tratatul NATO, adică activarea clauzei de apărare colectivă. Concret, această clauză prevede că un atac împotriva unui stat membru NATO este considerat un atac împotriva tuturor membrilor NATO și urmează riposta.