În timpul conferinței de presă alături de șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, aflată marți la Kiev, Volodimir Zelenski a declarat că se așteaptă la decizii europene „ferme” pentru eliminarea restricțiilor despre care a afirmat că sunt „dure” și că fac jocul Rusiei.
„Din păcate, am întâmpinat probleme acolo unde ar fi trebuit să vedem în continuare semne puternice de solidaritate, proporțional cu amenințările care există astăzi – măsuri protecționiste dure și chiar brutale, pentru timp de război, din partea vecinilor noștri”, a spus Zelenski.
„Orice restricție asupra exporturilor noastre acum este absolut inacceptabilă, pentru că nu ne întărește pe toți în Europa, în schimb întărește capacitățile agresorului”, a adăugat liderul de la Kiev.
La rândul său, Ursula von der Leyen a descris subiectul cerealelor ca fiind o „situație provocatoare” și a promis că va înființa o „platformă de coordonare” comună pentru ca exporturile de cereale „să funcționeze din nou pe deplin”.
Polonia, Ungaria, Slovacia şi Bulgaria au interzis în luna aprilie importul de cereale şi alte produse agricole din Ucraina, afirmând că vor să-şi protejeze agricultorii. La rândul său, România a reclamat că afluxul de cereale ieftine din Ucraina ameninţă veniturile fermierilor din țara noastră.
Restricțiile impuse de România
Comisia Europeană a adoptat, pe 2 mai, un set de măsuri privind anumite importuri din Ucraina. În urma deciziei de la Bruxelles, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a anunțat că „nu va permite importurile în România de grâu, porumb, floarea-soarelui şi rapiţă originare din Ucraina, de la data de intrării în vigoare a Regulamentului (privind măsurile comerciale autonome – n.r.), până la data de 5 iunie 2023. Aceste măsuri vizează doar contractele semnate după data de intrarea în vigoare a noilor prevederi”, relatează Agerpres.
În cazul celorlalte tipuri de produse, ANSVSA va controla transporturile provenite din Ucraina, precizând că a înființat noi Puncte de Intrare, în judeţele de la frontiera cu Ucraina și Republica Moldova, pentru eficientizarea controalelor.
Potrivit Comisiei Europene în intervalul 2 mai – 5 iunie, „grâul, porumbul, rapița și semințele floarea-soarelui originare din Ucraina pot fi puse în continuare în liberă circulație în toate statele membre ale Uniunii Europene, cu excepția celor cinci state membre aflate în prima linie, și anume Bulgaria, Ungaria, Polonia, România și Slovacia. Produsele respective pot continua să circule în aceste cinci state membre ori să le tranziteze în cadrul unui regim de tranzit vamal comun sau pot fi expediate în continuare către o țară sau un teritoriu din afara UE”.
Tototdată, Bulgaria, Ungaria, Polonia și Slovacia au promis anuleze măsurile unilaterale privind importul de cereale din Ucraina.
În contextul invaziei ruse, Uniunea Europeană a suspendat în urmă cu un an taxele vamale la toate produsele importate din Ucraina și i-a permis să-şi exporte stocurile de cereale prin țările vecine după închiderea rutelor prin Marea Neagră. Astfel, statele învecinate cu Ucraina s-au confruntat cu o creştere masivă a importurile de grâne, ceea ce a avut drept consecință scăderea preţurilor locale.
Foto: Hepta
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!
parpalache • 10.05.2023, 17:38
Sa stea liniștit volodea!Ca „ai noștri”numai se fac ca impun restricții!Sunt prea„pro” ca sa faca și ei la fel ca polacii și moghiorușii!
Mazavalt • 10.05.2023, 13:31
Da ma ai dreptate sunt inacceptabile. S-a mutat America in Iuropa mai nou si da ordine asa-i Clovnule? hai sictir
CRH_RO • 09.05.2023, 17:35
O intrebare simpla, ce a facut Ucraina pentru Romania, sau pentru romanii din Ucraina?