Liderul de la Kiev a făcut aceste declarații în contextul în care se pune problema dacă forțele ucrainene, depășite numeric, ar trebui să rămână în orașul din regiunea Donețk, pe care bombardamentele rusești l-au distrus aproape în totalitate.
Aflat pe linia frontului, Bahmut avea o populație de 70.000 de locuitori înainte de război. Oficialii ucraineni estimează că, în prezent, în oraș se află mai puțin de 5.000 de civili.
„Da, nu este un oraș deosebit de mare. De fapt, ca multe altele din Donbas, a fost devastat de ruși. Este important pentru noi să îl apărăm, dar nu cu orice preț și să nu moară toată lumea”, a spus Volodimir Zelenski.
Potrivit liderului de la Kiev, comandanții ruși sunt hotărâți să avanseze către orașele Kramatorsk și Sloviansk, spre vestul regiunii Donețk.
„Vom rezista și între timp vom pregăti următorul contraatac”, dă asigurări Zelenski.
Specialiștii spun că Bahmut are mai mult o valoare simbolică decât una strategică, fiind considerat ca o poartă de acces spre orașele din partea de vest a Donețkului.
Forțele rusești asediază Bahmut din luna iulie, când au capturat alte două orașe importante mai la nord.
Analistul militar Oleksandr Kovaleno, de la think-tank-ul ucrainean Information Resistance, spune că „în acest moment nu există motive pentru ca armata ucraineană să părăsească Bahmutul”.
Expertul precizează că „orașul nu este înconjurat” și că „joacă un rol important – servește ca o capcană”.
„Timp de nouă luni a stat în calea resurselor și mijloacelor forțelor de ocupație rusești, iar acestea au fost distruse în număr mare. Trebuie privit nu ca o fortăreață, ci ca o capcană”, a adăugat Kovaleno.
Foto: EPA
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!