„Înainte, când ne uitam în sus, ne uitam mereu spre cerul albastru. Astăzi, când ne uităm în sus, ne uităm după un singur lucru – steagul Ucrainei. Steagul nostru albastru-galben flutura deja deasupra Iziumului eliberat. Și va face asta în fiecare oraș și sat al Ucrainei. Ne îndreptăm într-o singură direcție – înainte și spre victorie”, a scris Volodimir Zelenski pe Facebook.

La fel ca multe din localitățile eliberate de ucraineni, în urmă au rămas pagube uriașe și ororile comise de ruși asupra localnicilor. Izium avea o populație de 46.000 de locuitori înainte de război, dar după aproape 7 luni de război arată ca o ruină.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 4

„Priveliștea este foarte șocantă, dar nu este șocantă pentru mine pentru că am început să vedem aceleași poze din Bucha, din primele teritorii eliberate, la fel clădiri distruse, oameni uciși”, a declarat Zelenski la Izium.

Izium a fost folosit de soldații ruși drept garnizoană puternic militarizată pentru susținerea ofensivei din Donbas. Orașul a fost eliberat sâmbătă, împreună cu Kupiansk – un alt oraș cheie din regiunea Harkov – într-o contraofensivă ucraineană care a produs rezultate neașteptat de bune pentru Kiev.

Pierderea acestor localități este recunoscută și de Moscova, care vine însă cu o versiune proprie: își mută trupele din Harkov spre Donețk

Urmărește-ne pe Google News