„Aceasta este una dintre garanţiile de securitate. Luaţi banii, ceea ce avem nevoie pentru producţia noastră internă, şi vom cumpăra toate armele din Statele Unite. Nu avem nevoie de cadouri din partea SUA”, a declarat Zelenski într-un amplu interviu acordat lui Fridman la sfârșitul anului trecut și publicat duminică.
„Va fi foarte bine pentru industria voastră. Pentru Statele Unite. Vom pune bani acolo. Bani ruseşti. Nu ucraineni. Nu europeni. Bani rusești. Active ruseşti. Ei trebuie să plătească pentru asta”, a adăugat Zelenski.
Preşedintele Ucrainei nu a precizat care a fost reacţia lui Donald Trump la această sugestie.
Trump şi echipa sa au criticat cheltuielile SUA pentru sprijinirea Ucrainei. Michael Waltz, consilierul pe probleme de securitate naţională numit de Trump pentru viitorul său mandat, a declarat la 15 decembrie că „un CEC în alb… pur şi simplu nu este o strategie”.
Deşi a criticat anterior ajutorul SUA pentru Ucraina, Financial Times scria pe 21 decembrie, citând surse confidenţiale, că Trump ar putea să nu oprească sprijinul militar al SUA pentru Ucraina.
Zelenski a luat măsuri pentru a promova o relaţie pozitivă cu Trump, în ciuda faptului că anterior a avut o relaţie tensionată care a pornit de la procesul de punere sub acuzare a lui Trump din 2019.
Cei doi lideri s-au întâlnit la 27 septembrie, în plină campanie electorală prezidenţială din SUA.
Ei s-au întâlnit apoi din nou în contextul redeschiderii Catedralei Notre Dame, alături de preşedintele francez Emmanuel Macron, la 7 decembrie.
„El (Trump) este puternic… Este tânăr… şi creierul său funcţionează”, a declarat Zelenski atunci când a fost întrebat de ce crede că Trump a câştigat alegerile prezidenţiale americane din noiembrie.
Zelenski a declarat anterior că ţara trebuie să facă tot posibilul pentru a pune capăt războiului prin mijloace diplomatice în 2025, adăugând că un război s-ar „termina mai repede” sub o administraţie Trump.