Potrivit lui Zelenski, citat de The Kyiv Independent, conducerea de la Kiev va discuta cu NATO despre crearea unei coaliţii de ţări care să ajute la doborârea rachetelor ruseşti deasupra teritoriului Ucrainei.

„Trebuie să lucrăm la posibilitatea tehnică de a folosi avioane de luptă din ţările vecine împotriva rachetelor (ruseşti) care lovesc Ucraina în direcţia vecinilor noştri. În primul rând, ţările alianţei”, a spus șeful statului ucrainean.

Liderul de la Kiev a numit o astfel de mişcare „o responsabilitate foarte mare”, care ar putea fi dificilă pentru parteneri, dar i-a însărcinat pe diplomaţi să organizeze o reuniune a Consiliului NATO-Ucraina pentru a discuta problema.

„Vreau să încerc acest instrument, astfel încât țările NATO să poată discuta cu Ucraina posibilitatea unei coaliții atât de mici de țări vecine care să doboare rachete inamice (asupra Ucrainei)”, a mai spus Volodimir Zelenski.

Polonia și România au ridicat de mai multe ori de la sol avioane de luptă pentru a-și proteja spațiul aerian, în timp ce forțele ruse au lansat atacuri aeriene asupra Ucrainei, dar avioanele nu au fost niciodată folosite pentru a distruge aceste ținte, susține The Kyiv Independent.

Ministrul polonez de externe Radoslaw Sikorski a declarat la jumătatea lunii trecute că guvernul de la Varşovia ia în considerare o propunere din partea conducerii de la Kiev de a doborî rachetele ruseşti care se îndreaptă spre teritoriul polonez în timp ce acestea se află încă în spaţiul aerian ucrainean. Propunerea a fost inclusă în acordul bilateral de securitate semnat de cele două țări.

În schimb, cancelarul german Olaf Scholz a declarat că doborârea dronelor sau rachetelor rusești deasupra Ucrainei „iese din discuție”. Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a sugerat la rândul său că un astfel de pas ar atrage alianța în război.

Urmărește-ne pe Google News