Volodimir Zelenski dă asigurări vineri, pe Telegram, că ofensiva lansată în august în regiunea rusă Kursk a avut efectul scontat şi a oprit înaintarea rusă în estul Ucrainei.
„Sincer, ea a dat rezultatele scontate. În regiunea Herkov (nord-est), inamicul a fost oprit, iar înaintarea sa în regiunea Doneţk (est) a fost încetinită, chiar dacă acolo este foarte dificil”, subliniază el.
El dă asigurări că Moscova a fost nevoită să desfăşoare 40.000 de oameni în regiunea de frontieră Kursk.
Însă „drumul de parcurs este încă lung”, a temperat el la o Conferinţă internaţională organizată de către Fundaţia miliardarului ucrainean Viktor Pinciuk.
Joi, armata rusă a anunţat, pentru prima oară de la începutul ofensivei ucrainene lansate la 6 august, că a recâştigat teren în Kursk.
Ucraina a confirmat un contraatac rus, estimând că acesta este „conform” planurilor Kievului.
Ucraina, care duce lipsă de oameni şi muniţie spre deosebire de Rusia, se află, per ansamblu, de un an de zile, în defensivă.
Forţele ruse câştigă teren mai ales în estul Ucrainei, înaintări care s-au accelerat în primăvară şi în vară – cuceriri-record ale Moscovei faţă de situaţia din toamna lui 2022.
Kievul a declanşat la începutul lui august o ofensivă-surpriză pe teritoriul rus şi a ocupat, susţine el, peste 1.000 de kilometri pătraţi în regiunea rusă de frontieră Kursk.
Vrea să-i prezinte lui Biden „planul victoriei”
Zelenski anunţă că urmează să se întâlnească – în septembrie – cu omologul său american Joe Biden, pentru a-i prezenta „un plan al victoriei” Ucrainei împotriva Rusiei.
„Luna aceasta, întâlnirea noastră cu preşedintele Biden este prevăzută. Îi voi prezenta un plan al victoriei. Un ansamblu de soluţii intercontectate, care vor da Ucrainei suficientă putere, suficiente lucruri, pentru a pune acest război pe calea păcii”, a declarat el la această conferinţă, la Kiev.
Ucraina, care se află în dificultate pe teren şi care se confruntă cu o vastă oefensivă în est, cere Occidentului să o autorizeze să atace ţinte în profunzime pe teritoriul rus şi să o ajute să doboare rachete care ţintesc teritoriul ucrainean.
Însă americanii şi europenii se tem că acest lucru poate împinge Moscova la o escaladare şi la o confruntare directă.
Zelenski a anunţat că Kievul îşi va prezenta în noiembrie planul de a pune capăt războiului, la un summit al păciii la care să fie invitată Rusia.
Însă el acuză vineri Occidentul de faptul că-i este „frică” să vorbească despre posibilitatea de a doborî rachete şi drone ruseşti care ţintesc Ucraina – în pofida faptului că ajută Israelul să facă acest lucru.
„Aliaţii doboară în comun rachete şi drone pe cerul Orientului Mijlociu. De ce nu există în continuare o astfel de decizie în vederea doborârii comune a rachetelor şi (dronelor de tip) Shahed rusești pe cerul Ucrainei?”, a subliniat şeful statului ucrainean în conferinţa de la Kiev. „Le este frică să spună măcar «noi lucrăm la asta»”, a acuzat el.
Ucraina, vizată de o multiplicare a atacurilor cu drone şi rachete ruseşti ţintind infrastructuri şi oraşe – vrea ca aliaţii săi să o ajute să distrugă aceste proiectile de pe teritoriile lor şi subliniază că acest lucru ar salva vieţi ale unor civili ucraineni fără riscul de a ucide militari ruşi.
Însă occidentalii se tem că o asemenea măsură ar putea fi percepută de către Rusia drept o escaladare şi ca această să cpnsidere atunci americanii şi europenii drept beligeranţi.
Aliaţii Kievului restrâng, din aceleaşi motive, folosirea rachetelor livrate Ucrainei împotriva unor ţinte de pe teritoriul rus, spre marea nemulţumire a Kievului.
Preşedintele rus Vladimir Putin a agitat joi ameninţarea unui „război cu ţările NATO”, în cazul în care Occidentul autorizează Ucraina să atace în adâncime pe teritoriul rus. Toate aceste declaraţii intervin în contextul unei vizite, vineri, la Washington, a premierului britanic Keir Starmer, în vederea discutării cu preşedintele american Joe Biden a posibilităţii de a autoriza Kievul să folosească rachete – cu rază de acţiune mai mare – împotriva Rusiei.
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina
vudejea • 13.09.2024, 21:32
Asta chiar nu-si da seama ce tzeapa si-a luat de la occident? Nu are cum sa nu-si dea seama, nimeni pe lume nu e atat de prost....Eu cred ca se tot plimba de colo-colo sa caute o gaura sa se ascunda dar nimeni nu vrea gaura la el in curte
VolodimirZelenski • 14.09.2024, 08:40
vudejea • 13.09.2024, 21:32
Asta chiar nu-si da seama ce tzeapa si-a luat de la occident? Nu are cum sa nu-si dea seama, nimeni pe lume nu e atat de prost....Eu cred ca se tot plimba de colo-colo sa caute o gaura sa se ascunda dar nimeni nu vrea gaura la el in curte
Fix asa e Vladimir Vladimirovici. In final, gaura lui va fi la Haga.
Sfantul__Cuvios_Pafnutie • 14.09.2024, 08:04
vudejea • 13.09.2024, 21:32
Asta chiar nu-si da seama ce tzeapa si-a luat de la occident? Nu are cum sa nu-si dea seama, nimeni pe lume nu e atat de prost....Eu cred ca se tot plimba de colo-colo sa caute o gaura sa se ascunda dar nimeni nu vrea gaura la el in curte
Mda, adevărul e că și noi ne-am cam luat țeapă cu Occidentul, a ajuns România mai rău ca Somalia. Dacă rămâneam unde ne era locul, sub atenta oblăduire a maicii Rusia, ajungeam și noi la nivelul Belarusului ori Ceceniei. Mureau de ciudă nemții și francezii.