Mai mulți voluntari care au ajutat refugiații ucraineni sosiți în Gara de Nord au anunțat că renunță la activitatea lor după ce ISU București-Ilfov (ISUBIF) a preluat coordonarea activității. Ei acuză că autoritățile au îngreunat colaborarea și anumite procese implementate de către cetățeni și ONG-uri, adică cei care au răspuns de la început crizei umanitare.
„Au intrat în săli doar ca să ne dea ordine, că ei nu știau ce au de făcut. Deja s-au stresat și refugiații. Noi aveam translator și știam exact ce să discutăm cu ei, știam nevoile fiecăruia. Dar ei au refuzat să colaboreze cu noi”, spune pentru Libertatea Valentina, una dintre persoanele care au fost voluntare în Gara de Nord încă din prima zi a atacului asupra Ucrainei, 24 februarie.
Voluntarii acuză că „ISU a confiscat farmacia”
Aceasta spune că echipa de voluntari, formată din ONG-uri și simpli cetățeni, a colaborat foarte bine încă de la început, organizând sălile din Gară pe categorii – mame cu copii sau oameni care dețineau animale de companie. „Ne-am ocupat de cazări, de bilete de avion și de tren, am făcut actele pentru animalele care trebuiau să călătorească”, spune femeia.
Una dintre problemele acuzate de voluntari este desființarea colțului cu medicamente organizate în Gara de Nord prin donații. „ISU a venit și a confiscat farmacia, unde oricum nu dădeau medicamente decât pediatrii voluntari. Dacă un copil se simțea mai rău, atunci era dus la spital cu ambulanța”, explică Valentina. „Acum, am avut surpriza să vină un om care s-a simțit rău și a fost transportat la spital pentru că nu aveau nici măcar o aspirină pe ambulanță”, mai spune ea.
„Îmi pare rău de frigul pe care l-am tras”
Mesaje similare au transmis pe grupurile de Facebook și alte persoane. „Sunt voluntar din data de 2 martie, aproximativ 8-12 ore zilnic. Pe 5 martie autoritățile și-au adus aminte că există și ei, iar de duminică, 13 martie, au apărut efectiv în teren, iar în aceste condiții în care colaborarea societății civile cu autoritățile nu se poate realiza, eu consider necesar să mă retrag din Gara de Nord”, scrie Mihaela.
Am lucrat exemplar cu cei din Primăria Municipiului București și DGASPC (Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului) până când la conducerea acțiunii a apărut ISU. Farmacia care funcționa cu medici voluntari a fost închisă, medic pediatru din partea instituțiilor statului nu există în Gara de Nord, iar ambulanțele din Gară au asistenți medicali care pot ajuta doar cu transportul copiilor la cel mai apropiat spital pentru consult și recomandări.
Mihaela, voluntară la Gara de Nord:
„Îmi pare rău, nespus de rău de munca și frigul pe care l-am tras până să se deschidă sălile! Până să vină autoritățile eram în față la McDonalds și așteptam primii refugiați! Acum, de 2 zile ne-au dat la o parte, ne-au confiscat medicamentele și tot ce aveam bun pentru refugiați! Din păcate, oameni dragi, ne retragem din Gara de Nord din cauza răutății și jignirii la care am fost supuși!”, scrie și Andreea, o altă voluntară.
„Am găsit o variantă mai bună”
Reprezentanții ISU au declarat pentru Libertatea că au schimbat procedura în beneficiul refugiaților și că farmacia a fost doar mutată în alt spațiu.
În Gara de Nord există în permanență cel puțin un medic de la serviciul de Ambulanță. Farmacia improvizată în sala de așteptare a fost relocată, acum funcționează într-un cort încălzit, unde pacientul beneficiază și de intimitate, și de consultație, și de tratament. Noi apreciem că e o organizare mai bună decât era în urmă cu două zile.
Reprezentanții ISU:
„Nu zicem că tot ce s-a făcut a fost prost și ce facem noi e extraordinar. Acum doar am găsit o variantă mai bună. Și subliniez: nu minimizăm și nu ștergem cu buretele lucrurile bune care s-au făcut. Dimpotrivă, le mulțumim tuturor voluntarilor”, au spus reprezentanții instituției pentru Libertatea.
De asemenea, aceștia au clarificat faptul că deși nu există un medic pediatru permanent în Gara de Nord, s-a decis suplimentarea echipajelor prezente cu o ambulanță. Orice copil pacient va fi transportat la Spitalul Grigore Alexandrescu, unde se ajunge cu girofar în aproximativ trei-patru minute. Totuși, încă se discută în cadrul instituției necesitatea aducerii unui pediatru în Gară în mod permanent.
ISU: „Ne dorim continuarea colaborării cu societatea civilă”
Reprezentanții ISUBIF au mai spus și că le sunt recunoscători tuturor voluntarilor care au muncit la Gara de Nord și le cer în continuare ajutorul, așa cum au menționat și în comunicatul de presă publicat pe pagina oficială de Facebook a instituției.
„Prezența și aportul voluntarilor, indiferent dacă sunt afiliați sau nu la un ONG, au fost și sunt unanim apreciate ca fiind de un real folos, iar în acest sens menționăm că ne dorim continuarea colaborării cu societatea civilă, prin toate mijloacele legale posibile”, se arată în comunicat.
În gestionarea fluxului de persoane din Gara de Nord sunt implicate mai multe instituții ale statului român – ISUBIF, Poliția și Jandarmeria Române, Poliția Locală, CFR, reprezentanți ai autorităților locale, ONG-uri și voluntari. SABIF, SMURD și Crucea Roșie Română se ocupă de distribuirea de medicamente refugiaților, scriu reprezentanții ISU.