A plouat mult în 2016, dar au fost temperaturi prielnice, iar tratamentele fitosanitare aplicate plantațiilor de viță au fost eficiente pe suprafețe întinse. Producătorii cred că în acest an vor da lovitura şi vor recupera pagubele din anii trecuți.

Pe dealurile Istriței, cât vezi cu ochii, plantațiile de viță sunt pline de rod, semn că la stațiunea de Cercetare viniviticola din comuna Pietroasa specialiştii buzoieni şi-au făcut temele. Au investit mult în lucrările agricole, au schimbat flota de utilaje şi au stropit via ca la carte.

Astfel, deşi vremea a fost uneori capricioasă producția estimată depăşeşte orice aşteptări.

„Anul acesta avem o producție record de 7500-8000 de kg la hectar. Am investit foarte mult în tratamente iar strugurii sunt de o calitate rar întâlnită. Ne mândrim cu Tămâioasa Româneasca, un vin de excepție premiat la multe concursuri. Cantitatea de zaharuri este optimă iar vinul de anul acesta va fi excelent”, ne-a declarat Daniela Zăinescu, directorul tehnic al Stațiunii de cercetare viniviticole Pietroasele.

20160907_140820

Singura problemă cu care se confruntă viticultorii stațiunii este generată de lipsa forței de muncă. Conducerea unității a făcut eforturi disperate pentru a nu piarde producția record şi a adus zilieri tocmai din Târgu Mureş şi Suceava.

„Tinerii noştri buni de muncă nu vor să culeagă struguri şi se mulțumesc doar cu ajutorul social. Din acest motiv suntem nevoiți să aducem forță de muncă de la sute de kilometri”, a spus ing. Popa Irinel, șeful fermei nr.1 din Pietroasa.

Gafa făcută de Donald Trump într-o conferință de presă: „Este jenant să mă aflu aici” I VIDEO
Recomandări
Gafa făcută de Donald Trump într-o conferință de presă: „Este jenant să mă aflu aici” I VIDEO

Colegătorii sezonieri câştigă bani frumoşi de pe urma recoltei. În afară de cazare și trei mese pe zi, oamenii ajung să încaseze chiar şi 100 de lei pe ziua de muncă.
Stațiunea de cercetare viniviticolă de la Pietroasa va dezvolta începând de anul viitor şi o secțiune de agroturism ce va include pe lângă cazare şi masă şi degustarea sortimentelor tradționale specifice zonei.

Abonați-vă la ȘTIRILE ZILEI pentru a fi la curent cu cele mai noi informații.
ABONEAZĂ-TE ȘTIRILE ZILEI

Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro

Comentează
Google News Urmărește-ne pe Google News Abonați-vă la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informații
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.