Oraşele de la munte care se extind haotic şi defrişările masive au afectat atât de mult habitatele
urşilor, încât nu e de mirare că animalele au ajuns să coboare în localităţi pentru hrana oferită de om.
„Comportamentul natural al urşilor s-a modificat, aşa că nu e de mirare că acest animal s-a înmulţit îngrijorător de mult”, ne-a declarat Attila Korodi, ministrul mediului. Momentan, singura reglementare pentru surplusul de urşi e vânarea acestora, însă rezolvarea situaţiei, în opinia lui
Korodi, e alta, şi anume exportul de urşi. „Noi nu vom face altceva decât să aplicăm prevederile Convenţiei Carpatica, a cărei preşedinţie o vom deţine în următorii trei ani. Decât să omor bietele animale, mai bine le transfer la vecini”, a punctat ministrul mediului. Astfel, urşii ar putea fi mutaţi în Austria, Cehia, Slovacia, Polonia, Ucraina, Ungaria sau Serbia.
Potrivit cifrelor furnizate de Ministerul Mediului, în Carpaţii româneşti, în prezent, trăiesc în jur de 6.500 de urşi, spre deosebire de anul trecut, când erau numai 6.000. Alte voci, neoficial însă, dau ca sigur un număr de peste 7.000 de exemplare. Ținând cont că sporul anual al populaţiei de urşi este de 4%, ar trebui să avem doar cu aproximativ 200 de urşi mai mult pe an. Cei mai mulţi se găsesc în masivul Făgăraş şi în partea sudică a Carpaţilor Orientali, mai precis în Carpaţii de Curbură.
„Din păcate, acum suntem doar în stadiul de negociere împreună cu statele semnatare ale Convenţiei. Discuţiile tehnice legate de ceea ce vrem să facem le vom avea abia în vara lui 2009”, a mai spus Attila Korodi.