Ioan Carol Opriș, președintele Comisiei Naționale de Arheologie, a declarat pentru Libertatea că „într-un sit arheologic, lucrările pot fi efectuate numai sub coordonarea specialiștilor”.
”Sunt în vacanță, nu am parcurs tot ce s-a scris”, a spus el, însă, din primele semnale pe care le are și din reacțiile colegilor care l-au anunțat, Opriș a precizat că „toate lucrurile acestea vor ajunge la Comisia Națională de Arheologie și va trebui să ne facem propria noastră anchetă și să vedem despre ce este vorba. Vom face propria anchetă”.
-Domnule Ioan Opriș, ce se întâmpla dacă amatorii sapă și găsesc ceva într-un sit, fără coordonarea unui arheolog?
– Dacă au săpat fără arheologi, este malpraxis. Pentru că nu se poate să lași pe cineva să sape, fără să aibe coordonarea arheologului de specialitate, care a primit autorizație pentru situl respectiv.
-Dar dacă acel loc nu a fost încă înregistrat, nu apare în registrul Arheologic Național, pot săpa și alții?
-Arheologia este o meserie care se face de către oameni autorizați. Dar și eu îmi duc studenții pe șantier și ei nu au niciun fel de autorizare. Dar nu pot să sape studenții de capul lor.
”Nu pot să am niște lucrători angajați din sat și eu să plec nu știu unde și să-i las p-ăia să sape de capul lor. Nu există așa ceva! Trebuie să fie acolo arheologul specialist sau expert”
-Indiferent dacă locul este înregistrat în Repertoriul Arheologic Național sau nu?
– Dacă locul nu este înregistrat în Repertoriul Arheologic Național, este ca orice alt loc fără vestigii cunoscute din țara asta.
-Deci dacă nu e sit, poate săpa oricine?
– În teorie, sigur că poate să sape oricine. Doar că în momentul în care cineva a săpat și a descoperit ceva, este obligație legală să anunțe autoritățile competente: Direcția Județeană, muzeul județean. Este prevăzută această obligație prin articole din lege.
”Următoarea ședință a Comisiei Naționale de Arheologie va fi pe 17 ianuarie. Vom anunța opinia publică ce hotărâre vom lua în legătură cu acest subiect”
Momentul în care Marin Cârciumaru susține că, deși au escavat singuri, fără niciun arheolog, de la adâncimea de 2,50 metri până la 2,90 metri, acolo unde au descoperit statuia, elevul Andrei Smeu și inginerul silvic Daniel Popa ”nu au săpat”.
Foto: Agerpres
Rezultate Exit poll alegeri prezidențiale 2024 – turul I – cine intră în turul 2. Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale potrivit BEC!