Ca sa se alinieze legii pe care chiar un coleg de-al lor a initiat-o, Sali Negiat, conducerea Camerei a hotarat sa se fumeze numai in locuri special amenajate.
Ca sunt sau nu de acord, deputatii trebuie sa se conformeze. Altfel ei vor fi sanctionati conform legii cu amenzi de la un milion la 5 milioane lei. Deputatul PSD Alexandru Sassu (foto) a declarat ca se va conforma deciziei luate de superiorii Camerei Deputatilor, dar crede ca se va ajunge la situatii ce-i vor aminti de anii adolescentei. El a spus, mai in gluma, mai in serios, ca „o sa ajungem sa fumam in WC ca pe timpul liceului”.
Una dintre variantele propuse era interzicerea cu desavarsire a fumatului in toate spatiile, pana la amenajarea in cadrul institutiei a locurilor speciale. Milosi din fire, membrii conducerii Camerei au acceptat alta varianta: interzicerea fumatului in spatiile inchise (sali, saloane, birouri) si permiterea „autointoxicarii” in locuri speciale, amplasate pe spatiile exterioare (mai precis, in „intrandurile” care se gasesc langa imensele ferestre ale cladirii). Asta deoarece pe aceste spatii nu se impun masuratori permanente ale valorii noxelor din aer, astfel incat sa nu se depaseasca nivelurile maxime admise, existand conditii de „ventilatie naturala”.
Locurile de fumat vor fi marcate cu placute cu „piciorus” si dotate cu fotolii si scrumiere. Conducerea Camerei a decis, pentru ca Parlamentul sa nu arate a sorcova, sa nu puna afisaje gen „Fumatul interzis” din cativa in cativa metri, ci sa marcheze doar locurile pentru fumat.
Una din vestile care-i vor impresiona neplacut pe alesi e aceea ca pe holul de langa sala de sedinte fumatul e interzis cu desavarsire, contravenientii riscand sa ia, de la pompierii din Parlament, amenzile prevazute de lege.
Singurii mai fericiti sunt posesorii de birouri „personalizate”, care pot decide daca in respectivul spatiu se fumeaza sau nu.
Potrivit variantei care prevede marcarea locurilor pentru fumat, cheltuiala pentru achizitionarea placutelor inscriptionate s-ar fi ridicat la 10 milioane lei. Biroul Permanent a decis insa sa nu aloce nici un ban, inscriptionarea urmand sa se faca din dotarile deja existente, care sa fie adaptate noii destinatii.