Chiar daca pare de necrezut, in acest an, de Sarbatori, Romania nu poate sa asigure decat 20% din necesarul de carne de porc pentru consum. In consecinta, Craciunul va fi sarbatorit de romani cu carne si produse din carne de porc importate din Germania si Polonia.
Pesta porcina si lipsa furajelor din cauza secetei, coroborate cu slaba implicare a autoritatilor din domeniul alimentatiei au dus in acest an la un deficit imens in necesarul de carne de porc pentru consum. Mai precis, foarte multe ferme din Romania au dat faliment sau au renuntat la cresterea porcinelor, iar solutia acoperirii deficitului ramane importul de carne din Uniunea Europeana.
‘Aproximativ 80% din necesarul de consum pentru Sarbatorile de iarna va fi importat din Germania si Polonia, ne-a declarat Dragos Frumosu, presedintele Federatiei Nationale a Sindicatelor din Industria Alimentara.
Alimentele importate nu vor fi mai scumpe
Acesta mai spune insa ca produsele din carne din Germania sunt putin mai ieftine, in consecinta pretul din Romania nu va creste de Sarbatori. O alta ramura alimentara la care stam prost, spune Frumosu, e cea a conservelor de legume, consumate in cantitati mari in postul Craciunului. In proportie de 50%, acestea vor fi importate din Turcia si din Spania.