Compania ucraineană Ukrenergo, responsabilă de sistemul electric național, roagă cetățenii să economisească energia și să aibă o atitudine responsabilă față de consum în perioada războiului. „Am elaborat mai multe scenarii de reacție la afectarea sistemului nostru electric”, a declarat directorul consiliului de administrare al Ukrenergo, Volodimir Kudrițki, citat de presa ucraineană.

El a spus că autoritățile ucrainene au luat în calcul toate scenariile posibile, inclusiv cel al distrugerilor de mari proporții.

„În momentul de față, sistemul nostru energetic este stabil, dar pentru a păstra această stabilitate trebuie să limităm consumul”, a spus Kudrițki, mulțumind ucrainenilor pentru că sunt receptivi la informațiile din presă care le solicită să consume mai puțină energie electrică în anumite perioade ale zilei.

Tot mai multe întreruperi de furnizare a energiei electrice

Întreruperile de furnizare a energiei electrice au loc din ce în ce mai des în Ucraina, și nu numai în regiunile bombardate cu rachete de Rusia. Pentru a stabiliza sistemul de energie electrică, Ucraina recurge la întreruperi planificate sau neplanificate.

Pană de curent planificată în Kiev, octombrie 2022 | Foto: Profimedia

„Am stat toată noaptea fără curent electric, după ce au fost bombardate unele centrale din regiunile vecine. Nu știm ce vom face mai departe. Vine iarna, iar fără energie electrică în casă va fi frig și nici nu poți să-ți faci mâncare”, este îngrijorată Elena, o pensionară din Herța, regiunea Cernăuți.

Și în zona orașului Noua Suliță din apropierea frontierei cu România a fost întreruptă furnizarea energiei electrice în ultimele zile. Cu toate că sunt departe de front, oamenii sunt îngrijorați că peste Ucraina vor veni nopți întunecoase și friguroase.

„Câteva zile la rând nu am avut curent între orele 9.00 și 17.00, nu ne-a anunțat nimeni”, susține Sergiu, un tânăr din Noua Suliță, pentru Libertatea. Dacă cei de la sate și-au mai păstrate sobe sau cuptoare în casă, în orașe un colaps în sistemul energetic va fi în perioada iernii o adevărată catastrofă umanitară.  

Distrugerea a 50% din rețele va însemna colapsul

Experții din Ucraina sunt sceptici față de capacitatea autorităților de a reacționa. „Pentru noi, 50% din rețele și centrale distruse înseamnă colapsul, totul se va opri și nu va mai funcționa. Acum, de fapt, totul depinde de operativitatea reacției noastre”, explică expertul militar Oleg Jdanov, potrivit agenției UNIAN.

El atrage atenția comunității internaționale asupra faptului că Ucraina trebuie să obțină cât mai multe sisteme de apărare antiaeriană, în caz contrar Kievul va asista neputincios la distrugerea treptată a infrastructurii energetice ucrainene.

Întrerupere a alimentării cu electricitate în Liov, în noaptea dintre 10 și 11 octombrie, după un atac cu rachete asupra infrastructurii | Foto: Profimedia

Va crește numărul de refugiați și de persoane strămutate intern

Un colaps în sistemul energetic ucrainean va genera noi și noi valuri de refugiați în UE, inclusiv România. De asemenea, persoanele din zonele fără curent electric vor ajunge în zonele relativ stabile, dar vor exista astfel de zone.

Mulți refugiați ucraineni care au ajuns pe teritoriul României în martie a.c. susțineau că nu au fugit doar de război, ci mai mult de frig și de lipsa de apă în localitățile lor. De asemenea, multe persoane strămutate intern au ajuns la Cernăuți, Ujgorod sau Transcarpatia nu din cauza războiului, ci a frigului.

„Am transmis spre regiunile afectate de război încălzitoare făcute de noi artizanal. Niște sobe metalice mici, în care poți face focul cu lemne, carton și altele. Trimit sute de sobe de acest gen în Harkov pe lună. Nu ne ajută încălzitoarele electrice. Dacă dispare curentul electric, ce facem cu ele?”, povestește pentru Libertatea Grig Cozma, etnic român din Odesa, jurnalist, coordonator al unei fundații de binefacere.

Noi pene de curent sau un colaps în sistemul energetic va însemna indubitabil un val enorm de refugiați din Ucraina în UE. „Am ajuns la Suceava în martie, nu pentru că eram bombardată zilnic, nu pentru că nu avem ce mânca, ci pentru că era foarte frig. Dacă va veni frigul din nou peste Ucraina, aici vor sosi mult mai mulți refugiați”, a relatat pentru Libertatea Jana Aheeva, originară din regiunea Donețk.

Începând cu 10 octombrie Rusia a bombardat zilnic infrastructura energetică a Ucrainei. Reprezentanții Ukrenergo au anunțat la 22 octombrie pene de curent în Kiev, Cernihiv, Cerkasi, Jîtomir, Sumî, Harkov, Poltava, Dnipropetrovsk, Zaporojie și Kirovograd. Adjunctul şefului biroului prezidenţial, Kirilo Timoşenko, a afirmat că aproximativ 1,5 milioane de oameni au rămas fără curent în urma atacurilor.

Urmărește-ne pe Google News