Vor fi folosite fabrici de gaze

Peste 1.000 de ani, Planeta Roşie va deveni una plină de vegetaţie şi va fi locuită de oameni. Nu e scenariul unui film SF, ci aşa susţin mai mulţi cercetători. Deşi pare incredibil, savanţii spun că noua ipoteză e destul de uşor de pus în practică. Iată cum: va fi generat un efect de seră, care ar duce la topirea bioxidului de carbon aflat la cei doi poli şi în solul planetei Marte. Acest fenomen ar putea fi declanşat fie de o cădere de meteoriţi, fie prin amplasarea unor oglinzi gigantice pe orbită în jurul lui Marte sau deschizând o serie de fabrici pentru producţia de gaze, tot pe solul marţian.

Odată atins un nivel de dioxid de carbon suficient pentru a duce temperatura la peste zero grade, ar începe să plouă, apa ar curge pe suprafaţa planetei, iar în aproximativ o mie de ani, Marte ar fi acoperită de vegetaţie. Pentru construirea oraşelor, s-ar folosi energie furnizată de centrale atomice, instalaţii eoliene sau reactoare nucleare. Apoi, o parte din populaţia Terrei ar putea fi transferată pe Planeta Roşie.

Singurul inconvenient ar fi că locuitorii ar trebui să poarte “autorespiratoare” (măşti de oxigen) pentru a se putea deplasa în atmosfera marţiană. Pe planeta vecină, chiar şi după o mie de ani de efect de seră, nivelul de oxigen din aer ar creşte foarte lent.

 
 

Urmărește-ne pe Google News