Banca Nationala a Romaniei a decis sa nu mai impuna bancilor comerciale restrictii la acordarea creditelor pentru persoanele fizice.
In acest fel, au disparut reglementarile privind avansul obligatoriu pentru creditele imobiliare si garantiile. De asemenea, BNR nu va mai impune bancilor ca rata lunara sa fie limitata la 35% din venitul solicitantului, in cazul creditelor imobiliare, si la 30% in cazul celor de consum.
”In zilele urmatoare o sa apara un document al bancii centrale catre unitatile bancare si cele de finantare nebancare. Rata poate sa reprezinte si 60% din salariu in unele cazuri”, sustine Adrian Vasilescu, consilierul presedintelui BNR. Chiar si in acest caz e de asteptat ca regulile sa fie destul de stricte, pentru ca fiecare banca isi va crea un sistem propriu de reglementari interne la acordarea creditelor. Radu Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, sustine ca prin eliminarea acestor restrictii la acordarea creditelor va creste birocratia, pentru ca bancile trebuie sa complice algoritmul dupa care acorda credite, intrucat isi vor asuma un risc mai mare. Decizia are legatura cu intrarea in UE, unde principiul supraindatorarii priveste nu atat stabilitatea financiara, cat devine o problema sociala.
Cum au primit romanii vestea?
Daniel Nedelcu, 30 ani, lacatus: ”Avansul era o bariera in cumpararea casei. Chiar si asa, daca nu mai trebuie sa platesti 25 la suta, vei fi nevoit sa achiti lunar niste rate uriase. Din cate stiu eu, nimeni nu iti da un credit pe o perioada mai mare de 30 de ani. Deci, nu te poti intinde mai mult decat te tine plapuma. Oricum, la salariul pe care il am eu nici nu pot visa sa imi cumpar o casa, chiar si cu noile conditii”.
Valentina Lazar, 51 ani, economist: ”Vestea este bine venita pentru tinerii care sunt mai optimisti. Pentru cei cu salarii foarte mari, sau pentru cupluri. Desi avansul nu va mai fi obligatoriu, exista un balans negativ, pentru ca ratele lunare nu pot fi suportate de oamenii cu venituri medii. Ca sa iti poti cumpara o casa trebuie sa ai un venit lunar de cateva mii de euro, deci avantajul il au tot cei cu bani”.
Iulia Blidaru, 18 ani, eleva: ”E bine ca nu mai suntem obligati sa platim un avans bancilor. Majoritatea oamenilor nu mai ajung in ziua de azi sa puna ban pe ban, sa-si faca niste rezerve financiare, deci avansul care era obligatoriu pana acum ii impiedica pe toti cei care isi doreau sa cumpere o casa. Se vor plati rate mai mari, dar decat sa bagi altora bani in buzunar pentru chirii, stii ca dai pentru casa ta”.