Plasticul rezistă în natură 400 de ani
Plasticul poate rezista şi 400 de ani până se distruge natural, de aceea trebuie investit repede în cercetarea pe domeniul înlocuitorilor biodegradabili.
Aceste particule pot cauza sufocarea vietăţilor marine sau chiar otrăvirea lor, atunci când înghit aceste particule din greşeală sau pentru că le consideră hrană. De asemenea, pungile din plastic pot conţine aditivi poluanţi şi astfel pot contamina solul şi apele.
În Pacific au apărut două continente din PET-uri şi gunoaie
«Mama mă trimitea la magazin cu sacoşa de-acasă»
“Din câte îmi aduc eu aminte din copilărie, nu existau pungi din plastic la magazine, iar recipientele erau din sticlă. Acum se pare că este timpul să revenim la trecut. Pe de altă parte, pungile din plastic se descompun în sute de ani, pe când cele din hârtie, mult mai repede, şi nici nu sunt toxice. Trebuie să învăţăm să refolosim pungile şi să venim cu ele de acasă la magazin. Ţin minte că pe vremea mea mama mă trimitea la magazin cu punga de acasă, iar recipientele din sticlă se puteau duce la depozite pentru refolosire. Dacă renunţăm la pungile din plastic şi la PETuri, probabil vom avea mai mult spirit civic”, ne-a declarat acesta.
Ce spun cititorii:
«Din hârtie sunt mai rezistente»
“Sunt de acord cu propunerea Comisiei Europene de a schimba pungile din plastic cu unele din hârtie. Sunt mult mai rezistente şi, sper din toată inima, mai economice”.
“Este foarte bună ideea pungilor din hârtie, deoarece pe unde merg, prin România, peste tot văd pungi din plastic aruncate. Aceste materiale se degradează foarte greu, în sute de ani, şi poluează natura”.
“Pungile din hârtie sunt o opţiune mult mai bună pentru a face piaţa, deoarece sunt mai încăpătoare şi mai rezistente. De multe ori, când aveam multe kilograme de fructe în pungi de plastic, mi se rupeau”.