Românii cu drept de vot merg, azi, la urne să-şi aleagă preşedintele. Procedeul e simplu: alegătorul se duce la secţia de votare, e identificat pe baza buletinului, semnează pe registrul de vot, intră în cabină, pune ştampila pe candidatul preferat, după care introduce buletinul în urnă. Dar această modalitate poate fi fraudată destul de uşor, prin deja celebrul turism electoral, prin care unele persoane votează de mai multe ori, în localităţi diferite. Unele ţări au încercat prin metode inedite să evite acest tip de fraude.

În ţările arabe li se ia amprenta

ţările arabe au printre cele mai neobişnuite scrutinuri. Alegătorii care se prezintă la urne în aceste state sunt obligaţi să-şi înmoaie degetul în cerneală, care nu se şterge timp de 48 de ore, după care îşi exprimă votul, iar în registrele electorale, în loc de semnătură, fiecare elector lasă amprenta. Aceasta e în primul rând şi o modalitate de a împiedica alegătorii să voteze de două ori, cerneala de pe deget fiind mărturia faptului că cetăţeanul şi-a exprimat o dată opţiunea. Printre ţările care recurg la această procedură se numără Libanul, Iranul, Irakul, Siria, dar şi Afganistanul.

Păziţi de poliţişti în Coreea de Nord

În Coreea de Nord, ţară aflată sub cel mai opresiv regim dictatorial din lume, e imposibil ca alegerile să fie fraudate. Şi asta pentru că pe buletinele de vot e imprimat numele unui singur candidat: Kim Jong-Il, preşedintele republicii din 1994 până în prezent. Se spune că în toate secţiile de votare sunt “plasaţi” membri ai poliţiei secrete, care stau cu ochii pe alegători în timpul desfăşurării scrutinului. În cabina de vot există un pix roşu cu care nord-coreenii pot scrie în faţa numelui lui Kim Jong-Il cuvântul “anti”, însă, din cauză că nu sunt scăpaţi din ochi de poliţia secretă, alegătorii nu au curajul să facă uz de această opţiune.

În România – sute de dosare penale pentru infracţiuni electorale

453 de dosare penale pentru infracţiuni legate de fraudarea alegerilor europarlamentare din această vară, cele mai multe dintre ele conţinând acuzaţia de vot multiplu, au fost trimise procurorilor de către poliţiştii din toată România. Şi actuala campanie pentru prezidenţiale a fost plină de incidente. Conform unui bilanţ prezentat vineri de ministrul interimar al internelor şi administraţiei, Vasile Blaga (foto), au fost înregistrate aproximativ 850 de incidente electorale. Cele mai multe au fost furturi sau distrugeri de materiale promoţionale de campanie.

În Estonia se foloseşte calculatorul

În Estonia, pe lângă modalitatea clasică, se poate vota şi pe internet. Acest procedeu a fost încercat, prima dată, la alegerile parlamentare de la sfârşitul lunii februarie 2007, când peste 30.000 de persoane şi-au exprimat opţiunea prin votul electronic pe internet, folosind cărţile de identitate cu cip electronic. E o metodă mai uşoară, în urma căreia nu au fost semnalate probleme legate de posibile fraude.

 
 

Urmărește-ne pe Google News