În pregătirile pentru sărbătorile Paştilor, unul dintre cele mai așteptate momente este vopsitul ouălor. Pe lângă ouă vopsite în diverse culori, pe masa oricărui creștin român care ține la tradiție se vor afla cu siguranță și cele colorate simplu, în roșu. Cu toate că are o existență precreștină, în creștinism, oul roșu simbolizează sângele vărsat de către Iisus pentru lumea reprezentată sub forma oului, devenind element definitoriu al sărbătorii pascale. Există multe povești și legende referitoare la ou și culoarea sa roșie. Una dintre acestea spune că Maria Magdalena l-a salutat pe împăratul Romei : „Hristos a Înviat!”; împăratul, fiind la masă, a arătat către niște ouă și i-ar fi răspuns, în derâdere: „Dacă Hristos ar fi înviat, aceste ouă ar trebui să fie roșii!” iar atunci, pe loc, ouăle s-au colorat în roșu.
Alte povestiri se referă la patimile lui Iisus Hristos, care, fiind bătut cu pietre, acestea s-au transformat în ouă roșii, sau când Fecioara Maria, a venit la crucea unde acesta era răstignit cu un coș cu ouă și acestea s-au înroșit de la sângele curs.
La noi, obiceiul încondeierii ouălor este răspândit peste tot în ţară. Cromatica şi motivele decorative diferă de la o regiune la alta, și chiar de la creator la creator, în funcție de imaginația fiecăruia.
Culorile folosite la vopsitul ouălor au și ele semnificațiile lor:
– Roșu – simbol al sângelui, al focului și soarelui, al dragostei, al vieții și bucuriei de a trăi;
– Galben – lumina, recolta, ospitalitatea, fericirea;
– Verde – reînnoirea și forța naturii, prospețime, rodnicie, speranță;
– Albastru – credință, cer, seninătate, vitalitate, sănătate;
– Negru – simbol al pământului, statornicie, eternitate;
– Violet – stăpânire de sine, dreptate, răbdare.
 

Urmărește-ne pe Google News