Au varste cuprinse intre 18 si 21 de ani. Sunt bolnavi de SIDA din copilarie si sunt internati intr-un centru special de plasament, in comuna Vidra, judetul Ilfov, acolo unde au si crescut. Imediat ce ies de pe poarta centrului de plasament sunt urmariti pas cu pas, fie ca merg la scoala, la locul de munca sau sa-si cumpere o inghetata. Societatea ii considera o potentiala amenintare. Conform legii, vor avea statut de minori pana la varsta de 26 de ani.

Centrul de plasament pentru minori din Vidra a fost deschis oficial in 1979. La acea data era spital pentru copii cu afectiuni cronice, copii cu probleme distrofice, provenind in special din familii dezorganizate sau foarte sarace.
In 1990, conducerea institutiei a aflat ca unii dintre ei sunt infectati cu HIV.

‘Noi nu stiam in acel moment ce este cu aceasta boala. Ne-au spus-o medicii straini. I-am triat pe copiii cu SIDA si i-am separat de ceilalti, ne-a spus Ion Medeleanu, seful centrului. Prognoza doctorilor era sumbra pentru acesti micuti imbolnaviti fara voia lor. Nimeni nu se astepta ca vreun caz de HIV sa supravietuiasca mai mult de 10 ani.

‘Ne-au mai ramas in centru 21 de copii cu asemenea probleme, adolescenti de peste 18 ani. Vor sta in acest centru pana la varsta de 26 de ani, timp in care vor fi considerati minori si vor fi ingrijiti ca atare. Ii stiu de mici pe fiecare, noi am fost parintii lor. Au facut clasele primare, gimnaziale, acum sunt la scoli profesionale, unii le-au absolvit deja. Avem si copii – desigur la 19 sau 21 de ani nu mai sunt chiar copii – care si-au gasit cate un loc de munca. Dar si asa sunt sub supraveghere stricta, fie ca merg la scoala, la slujba sau se duc in sat sa-si cumpere o inghetata. Cand zic supraveghere, ma refer la medic, preotul din centrul de plasament si politie, a adaugat Ion Medeleanu.

Situatia acestor adolescenti este acum foarte delicata. Ei mai beneficiaza de asistenta statului inca cinci, sase ani, dupa care nu se stie ce se va intampla. Legea nu prevede nimic. Pe de alta parte, ei nu isi pot intemeia o familie, viata de cuplu le este interzisa din motive de sanatate. Unde vor locui si unde vor munci, in masura in care timpul de lucru pentru ei nu trebuie sa depaseasca 4 ore pe zi? Toate acestea pe fundalul unei sperante de viata imposibil de precizat pentru HIV.

‘Prin Directia de asistenta sociala Ilfov am reusit sa amenajam cateva garsoniere in doua imobile din incinta centrului de la Vidra. Au baie si bucatarie unde sa-si poata gati singuri, daca doresc acest lucru. Sunt mari, au nevoie de intimitate. Asta pana la varsta de 26 de ani. Dupa care nu se stie ce se va intampla. Avem in curte o biserica din lemn, unde au invatat sa se roage. Cu ceva ani in urma, intr-o camera erau sase baieti. Erau prieteni. Au mai ramas doi, ceilalti au decedat. Ce le putem spune?.

„Trebuie sa infiintam o fundatie pentru protejarea tinerilor”

‘Teoretic, ei nu mai pot sta la Centrul de plasament dupa implinirea varstei de 26 de ani. Am identificat terenurile pe care se pot construi locuinte sociale pentru acesti tineri. Acum avem nevoie de sponsorizari. E necesar sa avem in vedere si faptul ca ei au un regim de hrana special, un regim de viata special, de aceea cred ca trebuie sa infiintam o fundatie care sa aiba drept scop protejarea lor, ne-a spus Adrian Dumitrescu, directorul Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului din judetul Ilfov.

 

 
 

Urmărește-ne pe Google News