• Examenul scris de limba română la Bacalaureat 2023 a început luni, 26 iunie, la ora 9.00. Libertatea publică subiectele pe care absolvenții de liceu le-au avut de rezolvat.
  • Rezolvarea subiectelor la BAC Limba Română 2023, pe Libertatea.

„Redactează un text de minimum 150 de cuvinte în care să argumentezi dacă oamenii trebuie sau nu să exprime recunoștință pentru școlile în care au fost formați, raportându-te atât la informațiile din fragmentul extras din volumul „Ion Creangă. Viața și opera”, de George Călinescu, cât și la experiența culturală și personală.” Aceasta a fost cerința de la punctul B, de la primul subiect de la Bac.

Puțini vor fi sinceri dacă vor să ia examenul”

La scurtă vreme după ce subiectele au început să circule în spațiul public, au apărut și primele glume pe rețelele sociale. „Cineva la Ministerul Educației, comisia de evaluări, are simțul umorului bine dezvoltat. Și foarte subtil, mai ales după o grevă care a durat câteva săptămâni și zeci de mii de profesori în stradă”, a scris cineva. Alții au susținut că „puțini vor fi sinceri dacă vor să ia examenul” sau că Ministerul a avut în minte să facă „o analiză SWOT”. „Îi pregătesc pentru ședințele cu HR-ul de la corporațiile la care vor fi angajați”, a glumit altcineva.

Cristina Marian-Ionescu, profesoara de limba și literatura română la Colegiul Național „I. L. Caragiale” din Ploiești și inspectoare de specialitate, care a rezolvat în direct subiectele pentru publicul Libertatea, a explicat ce anume se va puncta la acest subiect.

„Examenul în sine al maturității verifică niște competențe care li s-au format elevilor în timp, competențe de comunicare, de lectură etc. Ei știu de pe parcursul pregătirii lor pentru această probă că răspunsul lor la această întrebare sau felul în care vor porni în argumentare pentru pro sau contra va fi totuși în funcție de ceea ce le oferă textul. Dacă în text găsesc argumente potrivit cărora trebuie să fie recunoscători, atunci ei trebuie să se plieze pe acest lucru în răspunsul lor”, a explicat profesoara.

Un argument trebuia extras din textul lui Călinescu

Aceasta subliniază că profesorii vor fi mai degrabă atenți la felul cum își construiesc elevii textul argumentativ. „Întotdeauna când suntem în fața unor răspunsuri formulate de elevi, suntem interesați de calitatea argumentării: a știut să-și susțină punctul de vedere?, este convingător?, are argumente în sprijinul a ceea ce spune? Sau doar a formulat o idee și a rămas la nivelul ei”, explică profesoara.

M-aș îndoi că dacă ei au găsit că nu trebuie să fii recunoscător, au fost mai revoltați pe școală, pe sistemul de învățământ și și-au susținut punctul de vedere, ar fi depunctați pentru asta. Dar nu rezulta din text că ar fi putut să aibă o astfel de poziție.

Profesoara Cristina Marian-Ionescu:

Prin urmare, unul dintre argumente, cel extras din textul la prima vedere, trebuia să susțină ideea că oamenii trebuie să fie recunoscători față de școlile care i-au format, că așa reieșea din fragmentul de George Călinescu.

„Pentru unul dintre argumente, trebuie să valorifice textul, iar pentru celălalt argument, pot să se raporteze la propria experiență, la experiența culturală, la orice alte exemple pe care le-au avut în viața lor sau în cărțile citite”, a mai completat cadrul didactic.

Pentru acest exercițiu, elevii primesc 20 de puncte.  

Avem subiectele la matematica la Bacalaureat  2023!  Vezi subiectele la istorie la Bacalaureat 2023

Vezi rezolvarea subiectelor la mate date la BAC 2023

 
 

Urmărește-ne pe Google News