Cu peretii aproape la pamant sau pline cu mormane de moloz. Asa vor fi intampinati in clase elevii luni, cand incepe noul an scolar. Pentru ca nu s-au gasit bani ca sa inceapa renovarile sau pentru ca fondurile au venit prea tarziu, copiii vor fi nevoiti sa ia lectii? pe ‘ritmuri’ de bormasina si picamar.
In momentul de fata, scolile din Romania sunt fie in paragina – mai ales cladirile construite in urma cu cel putin o suta de ani -, fie in plin santier. Pentru Capitala, Guvernul a imprumutat de la Banca Europeana pentru Investitii, in urma cu doi ani, 165 milioane de euro.
„Voi inghesui copiii in clasele terminate”
Cu aceasta suma, pana acum, ar fi trebuit sa fie puse pe picioare in jur de 100 de institutii de invatamant din Capitala. Cu toate acestea, scolile arata ca niste adevarate santiere. ‘Totul trebuia sa fie gata in septembrie: trei corpuri ale scolii, plus o sala de sport ridicata din temelii. Dar avem gata doar cateva clase, in care voi inghesui toti copiii. In doua treimi din scoala nu putem functiona’, ne-a declarat Silvia Gheorghe, directoarea Scolii 110 din Bucuresti. Primaria a contractat o firma care a beneficiat, pentru aceasta lucrare, de 1,1 milioane de euro.
‘Muncitorii se schimba saptamanal, pentru ca nu sunt platiti. Luni se intorc elevii in clase, iar lucrarile sunt oprite, deoarece toata echipa, in frunte cu inginerul, a demisionat!’, mai spune aceasta.
Cursuri printre ruine
Cursuri printre ruine. De asta vor avea parte elevii unei scoli din comuna constanteana Deleni, dupa ce unul din peretii cadirii s-a prabusit in urma cu cateva zile. Motivul? La doar cativa metri distanta se construieste o scoala noua, si, din cauza trepidatiilor, peretele a cedat. Nici noua constructie nu va fi gata pana cand va incepe scoala, asa ca elevii vor fi nevoiti sa faca naveta 12 kilometri, pana la cea mai apropiata scoala.
Cladirea este retrocedata
La Scoala din Baia Sprie din Maramures, situatia este critica. Cladirea sta sa se prabuseasca din clipa in clipa. Delia Bartha, directoarea unitatii, sustine ca bani exista, dar acest corp este retrocedat, astfel ca nu se pot face investitii. Intr-un alt corp al cladirii, in trei sali de clasa dusumelele au fost scoase, iar acum se asteapta muncitorii care sa execute lucrarile. ‘De cum vor trece pragul scolii, elevii sunt in pericol. Oricand se poate intampla o nenorocire’, mai spune Bartha.
Peretii stau sa cada
Scoala din Cigmau e una din cele zece unitati de invatamant din Hunedoara care au nevoie urgent de renovari. Peretii stau sa cada, multe geamuri sunt sparte, iar copiii vor fi nevoiti sa invete in aceste conditii, pentru ca e singura scoala din sat. Desi pentru tot judetul a fost alocata o suma uriasa pentru modernizari, in mare parte din comunele hunedorene nu a fost decontat nici un leu.
7.700 de scoli cu probleme in toata tara
Potrivit Ministerului Educatiei, la nivel national, 35% din cele 22.000 de scoli au probleme. In multe scoli, elevii vor invata printre daramaturi, pentru ca banii alocati de Guvern sau veniti prin alte surse de finantare s-au oprit la primarii sau au ajuns la firme care lucreaza prost si extrem de incet.