Si proprietarii de vile au ajuns sa faca economie la intretinere, asa ca le cer investitorilor imobiliari sa gaseasca solutii pentru ca toate costurile de intretinere sa fie foarte mici. Astfel, constructorii s-au conformat si au facut vile dotate cu pompe si panouri care capteaza caldura soarelui si o transforma in energie termica.
Astfel de locuinte vor fi construite in Complexul Adnana Residence, situat in Buftea, la marginea Capitalei. Cele patru vile impunatoare vor fi dotate cu panouri solare si cu pompe de caldura care vor furniza energia necesara incalzirii conductelor montate in pardoseala pe post de calorifer si a apei calde de la robinet.
Initiatorii sustin ca proiectul, care utilizeaza energia alternativa, e unic in Romania. Panourile transforma energia soarelui in energie termica, iar pompele de caldura extrag apa de la 60 de metri din adancul pamantului si o incalzesc instant la 65?C. ‘In aceste locuinte incalzirea se face prin pardoseala si, datorita faptului ca peretii sunt grosi de aproape 50 de cm, iar geamurile sunt cu triplu termopan, costurile la intretinere ajung sa fie cu 75% mai mici decat cele obisnuite’, spune Andrei Apetrei, directorul firmei QCM, constructorul vilelor. Potrivit acestuia, totalul cheltuielilor intr-o luna de iarna va fi chiar mai mic decat intretinerea unui apartament cu patru camere de la bloc.
Proprietarii acestor vile vor scapa si de stresul penelor de curent, pentru ca imobilele lor nu vor fi afectate de aceste intreruperi sau de fluctuatiile din reteaua centrala de distributie a energiei. Mai mult chiar, modul in care sunt construite le permite sa functioneze autonom o saptamana. Potrivit lui Apetrei, vilele vor fi predate la cheie in maximum opt luni.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro