„Apa Nova asigură cetățenii din București că nu există, la această oră, motive de îngrijorare privind disponibilitatea și siguranța resursei de apă potabilă. Specialiștii noștri comunică permanent cu reprezentanții Apelor Române din cadrul serviciului Situații de Urgență și confirmă deopotrivă că nu prevăd niciun risc cu referire la neasigurarea sau reducerea necesarului de apă pentru Capitală”, transmite compania.
250.000 de metri cubi de apă în rezervoarele din stațiile de pompare
Apa care ajunge la robinetele bucureștenilor provine din râurile Argeș și Dâmbovița. De la sursă, de la captare, apa este decantată, clorinată, potabilizată. Ajunge la stațiile de pompare, unde este înmagazinată, apoi trimisă în rețeaua de distribuție.
Apa uzată, deci folosită, se întoarce în natură după ce trece întâi prin stația de epurare a apelor uzate de la Glina, unde este curățată.
Apa Nova alimentează Capitala atât pe fiecare sursă în parte, adică doar din râul Argeș sau doar din Dâmbovița, cât și mixt, adică din ambele surse, explică reprezentanții companiei în răspunsul oferit ziarului.
În prezent, distribuția apei se face din ambele râuri. „Este aproape imposibil ca ambele surse de apă să fie indisponibile simultan”, subliniază Apa Nova.
În cele trei stații de captare și tratare sunt acumulați permanent aproximativ 500.000 de metri cubi de apă, spune compania, și alți 250.000 în cele șapte stații de pompare.
Rezerve suficiente de apă pentru ca bucureștenii să treacă peste seceta care afectează aproape toată țara.
Apă cu porția în 214 localități din 17 județe
Administrația Apelor Române avertiza zilele trecute că rezerva de apă a ţării este în continuă scădere, din cauza lipsei de ploi din ultima perioadă, dar este deocamdată suficientă pentru toată lumea.
Agricultura este puternic afectată și în mai multe județe din țară, oamenii primesc apă cu porția, după un program stabilit, pentru că a crescut mult consumul și apa nu mai ajunge să umple rezervoarele de înmagazinare. 214 localități din județele Botoșani, Iași, Vaslui, Galați, Suceava, Neamț, Bacău, Vrancea, Sibiu, Hunedoara, Ilfov, Argeș, Giurgiu, Dâmbovița, Ialomița, Dolj și Bihor (17 județe) sunt în situația asta.
În mai multe zone din țară, fântânile au secat.
Apel la raționalizarea voluntară a apei, din cauza secetei
Autoritățile fac apel la oameni să folosească rațional rezervele de apă, să nu ude grădinile, să nu umple piscinele și bazinele, pentru că nu vom avea curând ploi, iar rezervele de apă vor scădea și mai mult.
Președintele Societăţii Meteorologice Române, Ion Sandu, spunea miercuri, în cadrul unei întâlniri cu fermierii din Focșani, că seceta cu care se confruntă acum România este doar începutul, iar următoarele vor fi „cumplite”.
Rectorul Universității de Științele Vieții Ion Ionescu de la Brad, Gerard Jităreanu, spunea și el, într-un interviu pentru Libertatea, că 2022 este pe cale să devină cel mai secetos an din ultimul secol în România și Europa de Est.
Jumătate de Europă, afectată de secetă
Nici restul Europei nu stă mai bine. 44% din suprafața Europei (incluzând și Marea Britanie) este sub avertizare de secetă, iar 9% este sub alertă de secetă, potrivit unui studiu al Centrului Comun de Cercetare al Uniunii Europene.
Căldura extremă și lipsa ploilor au provocat incendii, debitele fluviilor și râurilor au scăzut, iar producția agricolă suferă.
Foto ilustrativ: Shutterstock
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro