Restaurantele luxoase din toată lumea plătesc sume exorbitante ca să aibă în bucătărie cele mai rafinate ciuperci. Trufele sunt şi foarte greu de găsit. Doar nişte câini special antrenaţi pot da de urma lor sub pământ. Rarisimele ciuperci au intrat şi în atenţia cercetătorilor braşoveni, care speră să aibă baftă la Prejmer, unde testează primele loturi cu trufe de cultură. Mai întâi se cresc în laborator puieţi de arbori despre care se ştie că sunt în simbioză perfectă cu trufele: stejari şi aluni.
“Rădăcinile lor trebuie să fie sterile, adică să nu fie contaminate cu alte specii de ciuperci”, ne-a spus Dan Chira, de la Institutul de Cercetări şi Amenajări Silvice. Când puieţii sunt gata de plantat, unul din secrete e să nu fie sădiţi în pădure, acolo unde ar putea avea contact cu alte specii de ciuperci care nu ar permite trufelor să crească în voie. “Vom vedea cum se comportă aceşti puieţi şi cum va fi cu producţia de trufe, când va apărea. O producţie relativ bunicică se obţine după cinci ani”, a precizat cercetătorul.