În anul 2005, sonda spațială Hayabusa, a Agenției Japoneze de Explorare Aerospațială (JAXA), s-a așezat pe asteroid. Erau prevăzute prelevări de eșantioane și fixarea pe megapietroiul ceresc în formă de cartof a unui minirobot, Minerva, care să colecteze alte informaţii.
Se pare că robotul nu și-a îndeplinit sarcina, cât despre eșantioanele colectate… aducerea lor pe Pământ fusese prevăzută inițial pentru vara lui 2007. Însă a avut loc abia pe 13 iunie 2010.
În acea zi, sonda Hayabusa s-a dezintegrat la intrarea în atmosfera terestră, iar japonezii au recuperat capsula ce conţinea preţiosul praf de asteriod din deşertul australian.
După luni de analize, JAXA a anunțat, pe 16 noiembrie 2010, că analiza particulelor recoltate de Hayabusa a confirmat originea lor extraterestră. În felul acesta, Japonia a devenit oficial prima țară care a depus o sondă spațială pe un asteroid și care a adus pe Pământ eșantioane de pe acel corp ceresc.
Botezat cu numele descoperitorului său, asteroidul e acum cel mai important obiectiv al agenţiei spaţiale japoneze. Motivul? După analizarea probelor prelevate, oamenii de ştiinţă au constatat că 76% din conţinutul lui Itokawa e format din metale preţioase şi cristale extrem de rare. Experţii au evaluat “pietroiul zburător” la nu mai puţin de 670.000 de miliarde de dolari!
Itokawa are o lungime de 700 de metri şi o lăţime de 450 de metri şi este la o distanţă prea mare faţă de Terra pentru a constitui un pericol, dar şi pentru a face misiunea japonezilor mai uşoară. Recent, JAXA a anunţat că lucrează la un plan complex de a “înhăţa” asteroidul pentru explorare şi pentru exploatare.
Deşi mai multe state şi-au oferit ajutorul, în speranţa că aşa vor fi luate în considerare când se va împărţi “prada”, japonezii au anunţat că vor investi singuri în tehnica necesară acestui obiectiv. Totuşi, la final, ca o recunoaştere a ajutorului acordat în misiunile iniţiale, JAXA va ceda 10% din tot ceea ce va obţine de pe urma “cartofului” ceresc către Agenţia Spaţială Americană (NASA).