Despre ce este vorba? Ministerul Agriculturii (MADR) a eliberat, pe tăcute, o autorizaţie temporară pentru ca firma maghiară Reanal Gyogyszer să poată introduce în România raticidul Redentin 75rb în perioada 6 octombrie 2014 – 6 februarie 2015.
Acest produs destinat stârpirii şoarecilor de câmp a declanşat un mare scandal în Ungaria, în această vară, ecologiştii maghiari arătând că substanţa este o otravă foarte puternică care poate “stârpi” inclusiv oamenii şi nu are ce căuta în mediul ambiant.
«Risc major pentru om»
Faptul că este o otravă foarte periculoasă e subliniat şi în documentele MADR, care vorbesc despre acest import: Redentin 75rb e catalogat în grupa T+, adică a substanţelor foarte toxice, respectiv grupa 1 de toxicitate pe scara Hodge şi Sterner. “Grupa 1 înseamnă toxicitate maximă, risc major pentru regnul animal, inclusiv pentru om. Este vorba despre substanţe a căror utilizare este foarte periculoasă”, ne-a explicat reputatul medic legist Gheorghe Alexandrescu (foto), din cadrul Institutului Naţional de Medicină Legală “Mina Minovici” din Bucureşti. Despre riscurile legate de Redentin 75rb, documentele Ministerului Agriculturii, cel care şi-a dat avizul pentru aducerea otrăvii în ţară, spun că “se vor respecta toate măsurile ce trebuie aplicate în vederea reducerii riscului”. Adică, nu numai că se ştie că există un risc în cazul Redentin, dar şi că el este iminent şi nu poate fi eliminat, ci doar “redus”. Ei bine, după ce a aprobat importul de otravă, MADR şi-a exprimat intenţia, conform documentelor oficiale, să împrăştie, repede, repejor, până în 6 februarie 2015, câte 20, până la 40 de kilograme de otravă la hectar, pe culturile de rapiţă, păioase şi în livezi. Am solicitat punctul de vedere al Ministerului Agriculturii în privinţa importului de Redentin 75rb, dar până la închiderea ediţiei nu am primit nici un răspuns.
O cantitate cât o aspirină omoară un adult
“Din punctul nostru de vedere, această măsură este extrem de periculoasă. Sunt periclitate toate rozătoarele, inclusiv iepurii, dar şi alte ierbivore, precum şi carnivorele care vor consuma şoarecii otrăviţi. Este foarte periculos şi pentru oamenii din zonă, dacă consumă iepurii de câmp care au raticidul în corp, de pildă. AGVPS va sesiza Inspectoratul General al Poliţiei în acest sens”, ne-a spus Niculai Şelaru, directorul Asociaţiei Generale a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi (AGVPS). Menţionăm că substanţele din grupa 1 de toxicitate omoară la cantitatea de sub un miligram pe kilogram corp – mai precis, pentru un om de 80 de kilograme este suficientă ingerarea a 80 de miligrame de substanţă – cam cât o aspirină…
Cum arată buletinul de vot pentru alegerile prezidențiale din 24 noiembrie!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro