Oficialii din Ministerul Sănătăţii vor să mulţumească pe toată lumea. “Programul de lucru de dimineaţă până la prânz e învechit şi ineficient. Mulţi medici pleacă de la spital la prânz şi merg în sistemul privat.
«Un medic obosit poate greşi»
Astfel, pacienţii rămân internaţi mai mult timp, pentru că aşteaptă analize şi proceduri care nu se pot face în câteva ore”, spune dr. Raed Arafat, subsecretar de stat în MS. De la 1 septembrie, spitalele româneşti vor funcţiona conform normelor europene, care prevăd un program de opt ore pentru medici. “Vrem ca doctorii să nu mai rămână după gărzi să lucreze, ci să-şi ia liber. Un medic obosit poate greşi, în schimb, ziua de lucru trebuie să aibă opt ore”, susţine oficialul.
Din păcate, însă, nu s-a luat în calcul şi mărirea salariilor odată cu creşterea timpului de lucru. O altă propunere este ca medicii să poată da consultaţii “pe bani” în spitale. “Această metodă se practică în multe ţări europene”, a spus Arafat. Propunerea MS va fi supusă aprobării Guvernului în două zile.
Ce spun doctorii
«Aşa e peste tot»
Prof. dr. Bogdan Marinescu, directorul Maternităţii Giuleşti: “Aşa e peste tot în lume şi nu am avea nimic de obiectat, dacă ni s-ar mări şi salariile proporţional cu programul. Vom munci mai mult, pe aceiaşi bani”.
«Operăm până la extenuare»
Prof. dr. Gheorghe Burnei, şeful secţiei de ortopedie, Spitalul de copii “Marie Curie”: “Ca specialist în ortopedie, mă confrunt zilnic cu cazuri ce nu suportă amânare. Nu e corect să mi se impună un program strict. Dacă într-o zi operez până la extenuare, a doua zi nu mai pot sta opt ore la serviciu”.
«Nu ne uităm la ceas»
Prof. dr. Dan Enescu, directorul Spitalului “Grigore Alexandrescu”:
“Ca medici serioşi, nu ne uităm la ceas. Stăm în spital cât este nevoie de noi. Regula e bună acolo unde nu există respect faţă de bolnav şi doctorii sparg uşa la prânz”.
Ce spun pacienţii
Andrei Tot, 21 de ani:
“Când te faci doctor, ştii că programul e unul infernal. Eu văd că medicii muncesc zi lumină şi stau în spital mult mai mult decât alţi angajaţi la stat”.
Elena Cuţăr, 41 de ani:
“Nu înţeleg de ce ar fi nemulţumiţi. Eu lucrez 12 ore pe zi şi am un venit mai mic decât al doctorilor. Amână operaţii, pentru că la ora 12.00 îşi termină programul”.
Ştefan Baraban, 63 de ani:
“Majoritatea sunt şpăgari, dar acum li s-a înfundat. Mai adună bani frumoşi şi de pe la clinici, unde preţurile sunt enorme. Bine că îi obligă să lucreze opt ore la stat”.