Specialistii trag un semnal de alarma si avertizeaza: in martie-aprilie 2007 este posibil ca Romania sa aiba parte de cele mai mari inundatii, asemanatoare cu cele din 1975 si 1979, atunci cand mii de oameni au ramas pe drumuri si sute de mii de hectare de pamant au fost inghitite de ape.
Mii de sinistrati, agoniseala de-o viata luata pe sus de apele unui rau, animale moarte si tone de pamant inghitite de apa. Acesta poate fi scenariul sumbru pentru inceputul anului viitor, in cazul in care previziunile specialistilor hidrologi se adeveresc. ”Ne asteptam ca in Transilvania, afluentii si cursurile principale ale raurilor Somes, Mures si Olt sa inunde. Nici sudul tarii nu va scapa, si aici ma refer la bazinul raului Arges, daca predictiile meteorologice se vor mentine, astfel incat la sfarsitul lunii martie, inceputul lunii aprilie, vom avea parte de cresteri importante si viituri rapide”, ne-a declarat Petre Stanciu, directorul Institutului National de Hidrologie.
Incalzirea brusca a vremii va umfla apele
Ministrul mediului, Sulfina Barbu, sustine ca aceste schimbari climatice in Romania fac ca fenomenele hidro-meteorologice periculoase sa reprezinte o stare aproape cotidiana. “Ele au devenit tot mai agresive din cauza activitatilor antropice. Cea mai sumbra varianta este cea in care vremea se incalzeste brusc si zapada topita se amesteca cu precipitatiile. “Avem nevoie de date mai concrete de la centrele europene pentru ca ele au predictii pe termen mai indelungat. E posibil ca inundatiile sa fie asemanatoare cu cele din 1975 si 1979”, a mai spus Stanciu. Inundatiile din 2005 au facut pagube de 1,5 miliarde de euro.
Clima se modifica in Romania
Sulfina Barbu, ministrul mediului: “Schimbarile climaterice din Romania au generat viituri rapide si puternice, care provoaca pierderi foarte mari. Pentru asta, prevenirea lor trebuie sa fie principala sarcina a institutiilor statului” .