Pentru foarte mulți oameni nu există teamă care să îi copleșească mai mult ca teama vorbitului în public. Totodată, pentru mulți, a ține discursuri în fața unui auditoriu face parte din jobul lor, prin urmare au nevoie să stăpânească arta vorbitului în public.
Vestea bună este că vorbitul în public se învață, este așadar o abilitate care se dobândește, iar un curs de public speaking devine astfel soluția salvatoare.
Există modalități prin care poți deveni un bun speaker, simțindu-te confortabil și stăpân pe situație în fața publicului. Află din acest articol sfaturi utile pe care să le aplici.
- Emoțiile sunt normale. Pregătește-te pentru discurs!
Bătăile inimii pe care o simți că ar sări din piept, mâini tremurânde sunt reacții pe care nu trebuie să le asociezi cu ideea că vei avea o performanță slabă sau că te vei face de râs. Unele emoții sunt bune. Doza mare de adrenalină care te face să transpiri, te va determina să fii foarte atent și gata de a da tot ce ai mai bun în tine.
Ca să depășești anxietatea, soluția este pregătirea, pregatirea și iar pregatirea. Înregistrează-te audio sau apelează la un prieten pentru a-ți spune la ce parte a discursului mai trebuie să lucrezi.
- Cunoaște-ți publicul. Discursul este despre ei, nu despre tine
Înainte de a începe să creezi mesajul, gândește-te cine este destinatarul, cine va asculta prezentarea ta.
Află cât mai multe cu putință despre auditoriul tău. Acest lucru te va ajuta să îți alegi cuvintele și informațiile pe care le vei livra, modul de organizare al prezentării și cum le vei păstra atenția.
- Urmẵrește feedback-ul și adaptează-te la acesta
Păstrează-ți atenția asupra publicului. În funcție de reacțiile celor din sală, fii deschis să ajustezi mesajul. Cu alte cuvinte, pregătește-te să ai o doză mare de flexibilitate. A ține un discurs învățat pe dinafară care nu se pliază dorințelor auditoriului, va conduce la pierderea atenției chiar și a celor mai devotați ascultători.
- Lasă-ți personalitatea să se vadă
Fii tu însuți, nu o voce care vorbește și atât. Dacă publicul îți poate simți personalitatea, te va vedea ca pe o persoană reală, apropiată și va avea încredere în ceea ce tu ai de spus.
În acest fel vei fi un orator credibil, de altfel un lucru foarte important.
- Folosește umorul, spune povestiri, utilizează un limbaj adecvat
Inserează la momentul potrivit un banc, o anecdotă și vei atrage cu siguranță atenția publicului.
Totodată, ține cont că audiența se bucură când aduci o notă personală în discurs, prin urmare, relatează-le ceva interesant care ți s-a întâmplat, spune-le o povestioară și vei avea încă o bilă albă primită din partea publicului tău.
- Atenție la comunicarea nonverbala. Nu folosi gesturi agitate
Mâinile care se mișcă în toate direcțiile, o voce pierdută, sunt aspecte care fac ca mesajul să nu mai ajungă la destinatar.
Ține cont, comunicarea nonverbală transmite cea mai mare parte a mesajului. Un discurs bun înseamnă transmiterea ideilor în mod clar, fără distragerea atenției.
- Mare grijă la introducere și încheiere
Îti place să asculți un discurs care începe cu Azi mi-am propus să vă vorbesc despre X…? Celor mai multe persoane nu le atrage atenția. Folosește-te de o statistică de la care să pornești, de o anectodă interesantă sau de un citat concis.
Încheie discursul cu un rezumat și o afirmație solidă pe care publicul să și-o amintească.
Discurs perfect nu există, însă o prezentare foarte bună este strâns legată de timpul alocat pregătirii, care conduce și la mai puține emoții.
Sursa foto: https://www.pexels.com/photo/people-at-theater-713149/