De Răzvan Luțac
190 de lei. Atât costă, în august, o cabană cu 4 camere, saună, două băi și bucătărie. În perfectă stare. La 300 de metri de centrul unei stațiuni montane! Recitiți, dacă nu credeți, dar e ceva normal pentru Ucraina. O țară aflată în declin economic după războiul pornit în Est, mușchiul cardiac al economiei, plus anexarea Crimeii, principala sursă de venit din turism.
190 lei. Atât costă, pe noapte, să respiri aerul curat al Carpaților aflați la nord de Tisa. La Vorohta, o bijuterie pe vremea Uniunii Sovietice, mai puțin cunoscută acum.
Prețurile sunt în grivne – moneda națională a Ucrainei, iar turiștii pot schimba leii în zona vămii. Raportul între monede este 1 leu=6 grivne.
Trei motive
Românii nu sunt străini de Ucraina. Doar în ultimul an, mii de turiști din țară au descoperit Bukovel. O stațiune relativ nouă, cu o vechime de un deceniu și jumătate, aflată la 90 de kilometri de trecerea frontierei. Perfect pentru schi, stabilimentul făcut în satul ucrainean Polianiția se află extrem de aproape de cealaltă perlă a zonei, Vorohta.
Vorohta e preferată vara. 3 motive:
- Trasee montane – e cea mai apropiată localitate de vârful Hoverla, cel mai mare din Ucraina, 2.061m
- Aer curat – de secole, în zonă au fost ridicate sanatorii pentru persoanele cu probleme pulmonare. De exemplu, zeci de persoane afectate de accidentul de la Cernobîl s-au tratat în zonă
- Monumente și obiective naturale – de la izvoarele Prutului, cascadele Prutului la viaductele austro-ungare din munți ori bisericile în stil răsăritean
Cum ajungi?
Sunt mai multe posibilități. Cel mai simplu este cu mașina personală. Drumul nu este excelent, însă a fost „cârpit” în ultima vreme, iar în perioada următoare se anunță schimbări mari. Mai ales după ce mulți români trec, iarna, granița pentru a ajunge la Bukovel.
ATENȚIE! Pentru trasee montane, ideal este ca mașina să fie lăsată la cazare. În centrul localității Vorohta sunt zeci de taxiuri care așteaptă turiști și, pentru sume modice în România, 20-30 de lei, ajung pe cărări și drumuri forestiere accidentate, de unde se pot începe trasee / ascensiuni montane.
Fără mașină, situația este puțin mai complicată:
– După trecerea graniței la Sighet, microbuz din localitatea Slatina (Solotvino), prima de după frontieră, până în orașul Rahiv (Rahău), preț 8-10 lei. Stația auto se află pe drumul H09.
– Tren direct Rahiv – Vorohta, preț 2,6 lei. Pleacă la 12.17, 14.21, 16.20.
Ce mănânci?
Gama culinară e extrem de variată, însă se pune accent pe mâncarea tradițională. Recomandări pentru două feluri și desert:
– Borșci (borș cu sfeclă și carne de porc)
– Vareneke (colțunași cu brânză, cartofi, varză, ciuperci, serviți cu smântână)
– Prăjitură Spartak (în straturi de ciocolată și cremă de vanilie)
În total, un meniu ca cel prezentat nu ar trebui să depășească 15-20 de lei.
3 probleme
– Nu mulți vorbesc engleză, însă tinerii înțeleg limba și intervin în discuții
– Preț „touristic” – cei care nu vorbesc ucraineană ori rusă primesc un preț mai mare în multe magazine, creșterea practicată fiind de aproximativ un leu / produs
– Drumurile – atenție mare la gropi :)
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro