”Se recunoaște orașul Iași drept inițiator al Revoluției Române din 1989”, se arată la primul articol al proiectului lui Hadârcă și Vosganian, articolul 2 spitulând că ”se instituie data de 14 decembrie prin care se celebrează, anual, începutul Revoluției Române la Iași”.
”În Iași există o frustrare”
În expunerea de motive a legii este invocată existența Frontului Popular Român, o organizație anticomunistă din Iași care a încercat să provoace o manifestație împotriva regimului lui Nicolae Ceaușescu pe data de 14 decembrie. Contactat de ”Libertatea”, Varujan Vosganian a afirmat că legea ar fi o recunoaștere a meritelor ieșenilor care s-au ridicat atunci împotriva regimului comunist. ”Pot să vă spun că îi cunosc bine pe cei care au fost arestați atunci. Aceasta a fost prima dintre acțiunile împotriva regimului comunist, dar a fost dejucată de Securitate, iar inițiatorii arestați. În Iași există acest tip de frustrare că nu este recunoscut acest lucru”, a declarat vicepreședintele ALDE.
El a precizat că nu există motive pentru ca revoluționarii din Timișoara să fie nemulțumiți de acest proiect. ”De ce să se supere? Că 14 decembrie e înainte de 16 decembrie? Că oamenii aceia erau deja arestați pe 16 decembrie? Nimeni nu va răpi Timișoarei gloria că este orașul în care a izbucnit Revoluția, pentru că nu în Iași a izbucnit”, a comentat Vosganian.
Autoritatea istorică invocată, un inginer turnător la Securitate
Chiar dacă timișorenii ar fi de acord cu aprecierile deputatului ALDE, este greu de înțeles motivul pentru care în expunerea de motive a legii a fost inclus un pasaj din lucrarea ”Istoria loviturilor de stat din România” a lui Alex Mihai Stoenescu: ”Eșecul manifestației de la Iași este el însuși, prin comparație cu Timișoara, o dovadă a caracterului curat și românesc al acțiunii liderilor Frontului Popular Român. Dacă acționau mână în mână cu sovieticii, cum s-a întâmplat la Timișoara, revolta populară reușea”.
Alex Mihai Stoenescu este un inginer absolvent al Facultății de Utilaj Tehnologic care și-a descoperit vocația de istoric la vârsta a doua. Lucrările sale au fost primite cu rezervă de istoricii de meserie, însă au prins printre amatorii de teorii conspiraționiste. Astfel, Stoenescu
În 2004, Stoenescu, în periplul său prin mai multe partide, a poposit la PNG, unde Gigi Becali l-a însărcinat să scrie ”istoria adevărată a României”. O decizie a instanței din 2014 a confirmat verdictul CNSAS privind statutul de colaborator al Securității al lui Stoenescu.
Întrebat de ce a inclus acel pasaj în expunerea de motive a legii, Vosganian a refuzat să răspundă. ”Haideți, domnule, avem atâtea motive să ne certăm între noi…”, a spus deputatul. Varujan Vosganian este parlamentar de Iași din 1996 încoace, cu o singură întrerupere, între 2000 și 2004.