UPDATE ora 21.00 Plenul Camerei Deputaţilor a dat miercuri vot favorabil, și proiectului de modificare a Legii 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii. S-au înregistrat 177 de voturi pentru și 78 împotrivă. Ultima parte a ședinței, dedicată votului final, s-a soldat cu un nou scandal între Putere și Opoziție.
UPDATE ora 20.40 Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat miercuri proiectul de modificare a Legii 304/2004 privind organizarea judiciară, cu 177 de voturi „pentru”, 79 „împotrivă”, iar un deputat nu a votat. Legea merge la Senat, for decizional în acest caz.
UPDATE ora 19.20 Plenul Camerei Deputaţilor a dat vot favorabil, pe articole, proiectului de modificare a Legii 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii. Cea mai importantă prevedere este cea referitoare la Inspecţia Judiciară, care „este structură cu personalitate juridică în cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, cu sediul în municipiul Bucureşti”.
Astfel, parlamentarii au renunțat să facă din Inspecția Judiciară un organism independent, cum anunțaseră inițial, și nici nu au trecut structura în subordinea Ministerului Justiției, cum vroia Tudorel Toader, în proiectul Guvernului.
UPDATE ora 18.40 Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat miercuri seara, pe articole, proiectul de modificare a Legii 304/2004 privind organizarea judiciară, votul final urmând să fie dat tot miercuri seara. Dezbaterile continuă în plen, iat votul este cu mâna ridicată, pentru că s-a defectat sistemul electronic de vot.
Printre cele mai importante prevederi din legea de organizare judiciară este înfiinţarea Secţiei de investigare a unor infracţiuni din Justiţie în cadrul Parchetului General.
Un alt amendament admis precizează că procurorii care vor să lucreze la Direcţia Naţională Anticorupţie trebuie să susţină un concurs în faţa Secţiei de Procurori a CSM, iar pentru a fi numiţi în cadrul DNA „procurorii trebuie să nu fi fost sancţionaţi disciplinar, să aibă o bună pregătire profesională, o conduită morală ireproşabilă, cel puţin 8 ani vechime în funcţia de procuror sau judecător şi să fi fost declaraţi admişi în urma unui concurs susţinut în faţa Secţiei de procurori a Consiliului Superior al Magistraturii”.
Un alt amendament adoptat spune că procurorii numiţi în cadrul DNA pot fi revocaţi prin ordin al procurorului şef al instituţiei cu avizul conform al Secţiei de Procurori a CSM în cazul exercitării necorespunzătoare a atribuţiilor specifice funcţiei sau în cazul aplicării unor sancţiuni disciplinare.
UPDATE ora 17.00 Ministerul Justiţiei va face, la doi ani, împreună cu corpul magistraţilor, un audit asupra sistemului de repartizare aleatorie a cauzelor completelor de judecată, a decis, miercuri, Camera Deputaţilor, prevede un amendament al deputatului USR Lucian Stanciu-Viziteu, respins iniţial în Comisia specială parlamentară, la proiectul de modificare a legii de organizare judiciară.
„Sistemul de repartizare aleatorie a cauzelor pe complete de judecată se auditează extern, la fiecare doi ani, sub coordonarea Ministerului Justiţiei şi cu implicarea societăţii civile şi a organizaţiilor profesionale ale magistraţilor. Concluziile auditului sunt publice”, prevede amendamentul adoptat.
UPDATE ora 15.40 După pauză, președintele de ședință, Gabriela Vlase (PSD) a anunțat că nu s-a reparat sistemul de vot erlectronic, astfel că se va proceda la votul prin ridicare de mână și prin apel nominal.
”Pentru nașu mare-mare-re-re… Pentru domnu Liviu… Să-i trăiască Justiţia-a-a…S-a stricat sistemul de vot electronic. S-a stricat și sistemul audio. Au adus un microfon cu stativ ca la spectacole. Spectacol tragi-comic și absurd”, a scris deputatul USR Cătălin Drulă, pe Facebook.
PMP se retrage din plen, și refuză să voteze legile justiției
UPDATE ora 15.00 Ședința de plen a fost suspendată, din cauza defectării sistemului de vot. Președintele de ședință, Gabriel Vlase a anunțat o pauză de 20 de minute.
Deputaţii PMP s-au retras de votul final pe cele două legi ale Justiţiei, au anunţat deputaţii Petru Movilă şi Robert Turcescu.
„Ne vom retrage de la votul final pe cele două legi ale Justiţiei de astăzi cu argumentele pe care le-am avut şi când colegul nostru s-a retras din Comisia specială pentru elaborarea legilor justiţiei. Considerăm acest lucru ca fiind absolut normal în condiţiile în care tăvălugul majorităţii PSD-ALDE nu are decât un singur scop – acela de a elabora legi care să-şi salveze conducerea partidului implicată în condamnări şi procese pe rol în instanţele de judecată din România”, a motivat Petru Movilă, într-o declaraţie de presă.
UPDATE ora 14.30 Președintele comisiei speciale, Florin Iordache a declarat în plen că Opoziția este deranjată că, prin modificările aduse legii, judecătorii nu vor mai fi supuși presiunilor.
”Judecătorul este cel care ia ultima decizie. Am stabilit că accesul în anumite direcții și alte funcții, să fie făcute prin concurs. de ce să ajungă (..) pentru că așa vrea șeful? Dorim o justiție normală, în care să nu mai stăm la cheremul șefului, fără niciun fel de ingerință politică, iar judecătorii vor putea lua decizii fără nicio influență”, a spus Florin Iordache.
Potrivit acestuia, modificarea legilor Justiţiei s-a făcut după o reală dezbatere a tuturor factorilor implicaţi.
”Da, a existat o dezbatere reală. Aţi avut posibilitatea să vă adresaţi la Curte. Respect dreptul dvs. Aveţi posibilitatea să contestaţi la Curte. Din fericire pentru noi, astăzi CCR ne-a dat dreptate. Tot din fericire pentru noi, la încercările dvs de a bloca o independenţă a Justiţiei noi vom demonstra că avem dreptate. Printr-o dezbatere reală, prin ascultarea tuturor asociaţiilor mai mari, mai mici – Asociaţia Procurorilor, Asociaţia Magistraţilor, Uniunea Judecătorilor, Parchet General, Ministerul Justiţiei, mediul academic… i-am ascultat pe toţi şi am luat cea mai bună decizie”, a adăugat Iordache.
UPDATE ora 14.05 PNL a cerut retrimiterea la comisie a Legii 304, pentru modificarea raportului. Propunerea a picat la vot, în plen. Președintele de ședință, Gabriel Vlase (PSD) a anunțat timpii de dezbatere: cinci minute pentru fiecare grup parlamentar, și 30 de minute pentru amendamente. Opoziția a criticat acest anunț.
UPDATE ora 10.30 PNL a cerut sistarea ședinței de plen, ținând cont de momentul de comemorare a Regelui Mihai I. În plus, s-a atras atenția că unele proiecte aflate pe ordinea de zi nu au raport definitivat, ceea ce este împătriva Regulamentului. Supusă la vot, propunerea a fost respinsă de majoritatea parlamentară.
Ioan Munteanu, liderul deputaților PSD, a propus la rândul lui, introducerea unui nou punct pe ordinea de zi, cu modificarea adusă Regulamentului, propunere adoptată de plen. În plus, s-a prelungit programul de lucru.
Deputatul PNL Florin Roman a venit la tribuna Parlamentului și și-a astupat gura un scotch, pentru a protesta față de modul în care Puterea se comportă în ședință.
Şedinţa de plen este programată la ora 10,00 cu dezbateri şi vot final.
Deputații vor să modifice și Regulamentul Camerei Deputaţilor. Cu toate acestea, propunerea social-democratului Florin Iordache, asumată de către deputatul Eugen Nicolicea, a fost respinsă luni de comisia de specialitate, după ce deputatul UDMR Marton Arpad nu a mai susținut varianta colegilor de la PSD.
Amendamentul, asumat iniţial de Eugen Nicolicea şi deputatul UDMR Marton Arpad, se referea la o propunere depusă săptămâna trecută de social-democratul Florin Iordache, alături de Tudor Ciuhodaru (PSD) şi Marian-Gheorghe Cucşa (ALDE), care viza modificarea Regulamentului Camerei Deputaţilor, în sensul ca toate amendamentele admise aduse unui articol să fie supuse unui singur vot.
Propunerea viza astfel că amendamentele respinse de comisie se supun votului numai în cazul în care, prin vot, Camera a respins amendamentele admise de comisie, după cum se preciza în amendament, iniţiatorii invocând dorinţa unei mai bune organizări a şedinţelor Biroului permanent şi a celor ale Comitetului liderilor din punct de vedere al participării.
Comisia parlamentară specială a adoptat luni raportul privind modificările la Legea organizării judiciare, și tot luni a început dezbaterile în comisie şi la proiectul de modificare a Legii CSM.
Inspecţia Judiciară a rămas, în urma dezbaterilor în subordinea Consiliului Superior al Magistraturii, și nu instituție autonomă, cum prouneau cei de la PSD.
Conform formei actuale a legii, Inspecţia Judiciară funcţionează cu un număr maxim de 70 de posturi, însă, potrivit modificărilor aduse la nivelul comisiei, Inspecţia Judiciară urmează să funcţioneze cu „un număr de posturi necesar care să-i asigure îndeplinirea activităţii în condiţii optime”.
Modificările la legea privind statutul magistraților, prima lege din pachetul legilor justiției, și legea ANI, care scapă de deciziile de incompatibilitate mai mulți aleși de la PSD și ALDE, au trecut, luni, de plenul Camerei Deputaților, în fluierăturile parlamentarilor din Opoziție.
Ședința a început imediat după ședința solemnă în memoria Regelui. Săptămâna trecută, proiectul de modificare a statutului magistraților, parte a reformei legilor justiției, a fost votat pe articole, într-o ședință maraton de 13 ore, care s-a sodat cu injurii și cu amendamente citite la portavoce de către Opoziție.