Acţiunile preşedintei germane a Comisiei Europene sunt puse sub semnul întrebării cu două luni înainte de alegerile europene din 6-9 iunie, care vor duce la reînnoirea conducerii principalelor instituţii ale UE.
Șefă a CE din 2019, nemțoaica de origine belgiană, fostă ministră a apărării din Germania, candidează la un nou mandat de președinte.
Printr-un vot fără caracter obligatoriu, plenul Parlamentului European de la Bruxelles a adoptat un amendament (cu 382 de voturi pentru, 144 împotrivă şi 80 de abţineri) prin care se cere anularea numirii făcute şi lansarea unei noi proceduri.
Amendamentul a fost propus de eurodeputatul german Daniel Freund, membru al Grupului Verzilor.
Cazul care a agitat mediile politice de la Bruxelles priveşte numirea, pe 31 ianuarie, de către Comisia Europeană a unui reprezentant al UE pentru întreprinderile mici şi mijlocii (IMM-uri), un post de consilier special.
Markus Pieper a semnat contractul duminică, 31 martie, şi urmează să îşi preia noua funcţie la 16 aprilie, pentru un mandat de patru ani.
Postul, cotat ca fiind de gradul 15, unul dintre cele mai înalte din ierarhia europeană, ar trebui să îi aducă un salariu de 18.430 de euro brut pe lună, conform grilei oficiale de salarizare.
Prin vocea purtătorului său de cuvânt, Eric Mamer, Comisia Europeană a reafirmat la scurt timp după vot că a „respectat procedurile” şi a confirmat că Pieper îşi va prelua atribuţiile, aşa cum era prevăzut, săptămâna viitoare.
În urma interviului final pentru postul scos la concurs în septembrie, acesta a fost atribuit eurodeputatului german Markus Pieper, membru al grupului popularilor europeni (PPE), numire făcută cu câteva săptămâni înainte ca, la Congresul PPE desfăşurat la Bucureşti, acest grup politic să confirme că o va susţine pe Ursula von der Leyen pentru un nou mandat la conducerea Executivului comunitar după alegerile europarlamentare.
Foto: Profimedia