UPDATE ora 13.40 Proiectul UDMR privind stabilirea datei alegerilor locale din acest an în 27 septembrie a fost votat cu 253 de voturi pentru, două contra şi 36 de abţineri.

Totodată, deputaţii au respins proiectul iniţiat de Guvern pe aceeaşi temă.

Deputatul PNL Gabriel Andronache a spus că este o chestiune de orgoliu faptul că proiectul Guvernului a fost respins. “Avem inflaţie legislativă dintr-o chestiune de orgoliu. În legislaţie se spune că Guvernul trebuie să stabilească data alegerilor”, a spus Andronache.

Deputatul PSD Florin Iordache a precizat că proiectul UDMR este mai complex şi că foarte multe prevederi din proiectul Guvernului au fost preluate.

“Foarte multe articole din proiectul Guvernului au fost preluate. Proiectul UDMR este mai complet. Dacă am avea orgolii pentru proiectul guvernului, vom avea probleme de bicameralism, deoarece acesta a fost respins în Senat”, a explicat Iordache.

Deputaţii au respins amendamentul USR privind stabilirea a două zile de vot. “Nu stăm bine din punct de vedere al pandemiei, USR a propus o soluţie simplă două zile de vot. Înseamnă mai puţină aglomeraţie, să nu avem cozi”, a susţinut deputatul USR Cătălin Drulă, însă propunerea a fost respinsă prin vot.

În urmă cu o zi, marţi, proiectul UDMR a trecut şi de Senat. Un proiect de lege care prevedea acelaşi lucru, al Guvernului, a fost respins de senatori, aleşii hotărând, astfel, să meargă pe stabilirea de către Legislativ a datei alegerilor.

Biroul Permanent al Camerei a stabilit, marţi, că plenul se va întruni miercuri, de la ora 11.00, pentru a discuta acest proiect şi pentru votul final.

Anterior, comisiile de specialitate sunt programate în şedinţă pentru întocmirea raportului.

Principalele modificări aduse în Senat sunt posibilitatea ca partidele politice să folosească banii din subvenţia primită de la stat pentru campania electorală.

În plus, în secţiile de votare vor putea fi prezente şi partidele care nu au grup parlamentar, ceea ce va avantaja partide precum ALDE şi PMP, dar şi PPU-sl, care în acest moment au parlamentari, dar nu au numărul suficient pentru a forma un grup în Camere.

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a anunţat, marţi, termenele de desfăşurare a scrutinului pentru alegerea primarilor, din acest an, dacă acest vot se va desfăşura pe 27 septembrie.

Astfel, campania electorală pentru alegerile locale va începe în data de 28 august şi se va încheia în ziua de sâmbătă care precede data alegerilor – adică 26 septembrie, ora 7.00.

Urmărește-ne pe Google News