Proiectele vor merge la promulgare la preşedintele Klaus Iohannis. Votul din plenul Camerei Deputaţilor, for decizional, a fost telefonic, fiecare deputat fiind sunat pentru a-şi exprima opţiunea de vot.
Ce proiecte au fost votate
Plenul Camerei Deputaţilor a votat, vineri, suspendarea plății ratelor bancare pentru persoane fizice și firme. Acestea pot fi amânate până la 9 luni, fără dobândă la dobândă şi fără comisioane.
Un alt proiect votat este amânarea plății, de către firmele afectate, a plății CAS și a contribuției asiguratorii pentru muncă, pentru 3 luni, cu eșalonarea pe 12 luni a restanțelor, fără penalități şi fără dobânzi.
Plenul Camerei Deputaţilor a mai votat amânarea plății facturilor de utilități, pentru 3 luni, fără penalități, fără dobânzi.
Este vorba de plata facturilor la apă-canal, energie, gaze, salubritate, servicii telefonice și de internet, cablu TV, cu excepția serviciilor de voce și date mobile.
O altă măsură votată se referă la păstrarea locurilor de muncă, prin plata unei indemnizații, de către stat pentru toți angajații trimiși în șomaj tehnic.
Angajatorul depune electronic cererea pentru acordarea indemnizațiilor. O condiţie introdusă de PSD este că firmele beneficiare nu pot face concedieri pe o perioadă de 12 luni de la intrarea in vigoare a legii.
PNL respinge proiectul privind amânarea plăţii utilităţilor: Condamnaţi la faliment firmele!
Proiectul PSD privind acordarea de facilităţi fiscale, amânare şi reeşalonare de plăţi pentru operatori economici, angajaţii acestora şi persoane fizice a fost criticat, vineri, în şedinţa online a Camerei Deputaţilor, de PNL, în timp ce USR, PMP, Pro România şi UDMR l-au susţinut.
Proiectul prevede amânarea pentru 3 luni a plăţii contribuţiilor de asigurări sociale de către operatorii comerciali afectaţi de starea de urgenţă şi, respectiv, a plăţii serviciilor de utilităţi de către persoanele fizice vulnerabile.
Deputatul PNL Lucian Heiuş a anunţat că partidul din care face parte este împotriva acestui proiect.
„Prin această lege creaţi posibilitatea ca nimeni să nu mai plătească facturile la utilităţi. Dacă prin această lege nimeni nu va mai plăti, condamnaţi la faliment firmele care prestează servicii de utilităţi.(…) PNL nu va vota această lege”, a adăugat Heiuş.
Pe de altă parte, deputatul PSD Sorin Lazăr a menţionat că PSD a iniţiat acest proiect, la care ulterior s-au alăturat USR, UDMR, Pro România şi PMP.
Deputatul USR Claudiu Năsui a afirmat că amânarea plăţii utilităţilor ar putea face un rău economiei, dacă nu se instituie o schemă prin care companiile de utilităţi să poată să se îndatoreze la bugetul stat.
Deputatul Pro România Cătălin Nechifor a afirmat că este un proiect de importanţă majoră, care „salvează familii şi instituţii în România”.
Florin Roman, liderul deputaților PNL: Atacăm la CCR legile populiste scrise de Dăncilă și Andrușcă
Liderul deputaţilor PNL, Florin Roman a afirmat că, într-un exercițiu de populism deșănțat, PSD a promovat două proiecte de lege, referitoare la amânarea plății ratelor bancare și suspendarea plății la utilități, scrise parcă de Viorica Dăncilă și Dănuț Andrușcă.
„Braț la braț cu Marcel Ciolacu au votat și cei care vorbesc in spațiul public de valori democratice, dovadă că populismul și iresponsabilitatea nu au culoare politică. Reamintesc că peste 95% din măsuri au fost luate deja de guvern, iar majoritatea toxică a PSD și sateliții lor intra pe logica dublei reglementări, tocmai pentru a bloca guvernul să lucreze în plină epidemie de coronavirus. Se încalcă flagrant legea responsabilității fiscal-bugetare, ce obligă inițiatorii să precizeze impactul bugetar și sursa de finanțare”, a transmis deputatul PNL.