Proiectul legii CSM a fost votat cu 81 de voturi ‘pentru şi 28 ‘împotrivă.

Scandal cu injurii și fluierături în plenul Senatului

În timpul votului la legile justiției, mai mulţi senatori USR au fluierat în plen. „Vă rog să votaţi, nu să fluieraţi”, a replicat Claudiu Manda, preşedintele de şedinţă.

În plus, senatoarea Florina Presadă le-a dat colegilor de la PSD cărți cu ”Ferma Animalelor”, în plen. Unul dintre senatorii PSD a înjurat-o.

Șerban Nicolae a comentat gestul colegei de la USR de a împărți cărți. „La debutul şedinţei, unii colegi au făcut cadouri nişte cărţi. Era bine să le citească înainte. De exemplu, ar fi aflat că în acele cărţi e vorba de minoritatea agresivă şi violentă care vrea să se impună în faţa majorităţii. Ar fi aflat ce înseamnă să te (…) impui cu forţa, să nu respecţi voinţa majorităţii, să nu respecţi drepturile democratice. Din fericire pentru noi, toţi cei 67 de colegi de la Partidul Social Democrat am citit la timp aceste cărţi. Le recomand cu căldură şi celor care le-au cumpărat şi au crezut că sunt cărţi de colorat…sau de fluierat”, a afirmat Şerban Nicolae.

Proiectul de lege a trecut de Senat cu mai multe amendamente ale lui Șerban Nicolae. Astfel, au fost eliminate prevederile din proiectul de modificare a Legii de organizare şi funcţionare a CSM, în forma adoptată de Camera Deputaţilor, care vizau obligaţii sau atribuţii stabilite de acest for pentru alte persoane.

Un alt amendament propus de Şerban Nicolae prevede că şedinţele de plen şi de secţii se transmit în direct audio-video pe pagina de internet a Consiliului Superior al Magistraturii şi se înregistrează şi se publică pe pagina de internet a Consiliului, cu excepţia deliberărilor şi a audierilor în materie disciplinară.

Printre cele mai importante modificări aduse legii CSM se află cea conform căreia „plenul CSM, secţiile, preşedintele şi vicepreşedintele CSM, din oficiu sau la sesizarea judecătorului sau procurorului, sesizează Inspecţia Judiciară pentru efectuarea de verificări în vederea apărării independenţei”.

Tăriceanu: Eu mi-aş fi dorit o reformă mai amplă a legilor Justiţiei, mai cuprinzătoare şi mai curajoasă

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat joi, la Parlament, după votul din Senat, că modificările aduse legilor Justiţiei vizează patru aspecte importante, dar că, în condiţiile presiunii mediatice, schimbările efectuate reprezintă „un minim necesar”.

„Vă pot spune că nu sunt mulţumit. Am spus şi la Senat acest lucru. Eu mi-aş fi dorit o reformă mai amplă a legilor Justiţiei, mai cuprinzătoare şi mai curajoasă. Parlamentul a putut să facă ceea ce vedeţi în condiţiile unei presiuni mediatice, unei presiuni publice care denotă puţină cunoaştere a conţinutului şi ceea ce s-a reuşit să se facă este – aş spune – măcar un minim necesar”, a precizat el, în cadrul unei declaraţii acordate presei, la Palatul Parlamentului.

Tăriceanu spune că problemele rezolvate au fost discutate în campania electorală.

„Cele patru chestiuni importante pe care le-am analizat, dezbătut şi votat sunt: răspunderea magistraţilor – şi cred că aici toată lumea este de acord că trebuie să existe, ca pentru toate celelalte categorii socio-profesionale, o anumită răspundere bine definită, iar în cazul magistraţilor este vorba de reaua credinţă şi grava neglijenţă, nu alte erori judiciare – există totodată problema reglementată a locului unde se găseşte Inspecţia Judiciară şi cum funcţionează, pentru ca ea să îşi poată îndeplini rolul pentru care a fost gândită. Al treilea element pe care l-am abordat a fost crearea acelei secţii în cadrul procuraturii care să ancheteze din punct de vedere al legii încălcările potenţiale făcute de magistraţi. Nu, în ultimul rând, modul în care scoatem de sub incidenţa factorului politic numirea procurorilor la Parchet”, a mai spus el.

Citește și: VIDEO EXCLUSIV/Cristi Boureanu și Laura Dincă și-au luat adio de la vacanțele exotice. „Anul acesta stăm acasă”

Urmărește-ne pe Google News