UPDATE ora 13.20 Proiectul de lege privind organizarea judiciară a fost adoptată de plenul Senatului cu 80 de voturi pentru. Ședința de plen a fost suspendată, imediat după vot. Parlamerntarii USR fac scandal, vorbind la portavoce, în plen. În plus, cei de la USR au proiectat imagini de la protestele magistraților.

UPDATE ora 12.10 Plenul Senatului a respins, prin vot, solicitarea Opoziţiei de a amâna pentru sesiunea următoare dezbaterea şi votul pe propunerile legislative de modificare a Legii privind organizarea judiciară şi a celei referitoare la CSM.

Liderul PMP Traian Băsescu a reformulat cererea exprimată și marţi, la dezbaterea proiectului de modificare a Statutului magistraţilor.

El a atras atenția că reacțiile ambasadelor la ceea ce se întâmplă zilele acestea în Parlament sunt extrem de îngrijorătoare. „În aceste zile am avut întâlniri numeroase cu ambasadori ai statelor UE la Bucureşti. Nimeni nu înţelege ce se întâmplă. Modul în care s-a organizat Comisia şi persoanele care conduc Comisia specială pentru modificarea legilor Justiţiei au aruncat de la bun început un element de neîncredere fundamental şi la populaţie şi la partenerii noştri europeni”, a spus Băsescu.

El a propus amânarea votului pe aceste legi până la 1 februarie, la redeschiderea noii sesiuni parlamentare, pentru a exista timpul necesar ca politicieni, oameni de Drept, ziarişti să analizeze modificările.

”În cazul în care nu se acceptă retragerea de pe ordinea de zi a acelor două legi, PMP nu va participa nici măcar prin prezenţă la lucrările Senatului”, a mai spus Traian Băsescu, miercuri, în plen.

PMP a părăsit ulterior ședința.

PNL îi cere lui Liviu Dragnea să își asume paternitatea proiectelor legilor justiției

UPDATE ora 11.45 Senatorul liberal Florin Cîţu i-a cerut preşedintelui PSD, Liviu Dragnea, să precizeze dacă este iniţiatorul modificărilor legilor Justiţiei şi care este poziţia sa faţă de acestea.

„Liviu Dragnea trebuie să răspunzi public! În timp ce tot sectorul justiţie este în fierbere, îngrijorat pe bună dreptate de propriul viitor, în timp ce PNL şi Opoziţia ne luptăm la baionetă pentru fiecare amendament cu PSD, există o persoană în România care de o lună de zile se ascunde. Din păcate pentru noi toţi este o persoană extrem de importantă şi care conduce cel mai mare partid din România. De aceea eu, senatorul Florin Cîţu, îi solicit public preşedintelui PSD, Liviu Dragnea, să răspundă public la două întrebări: 1 – Liviu Dragnea eşti iniţiatorul acestor modificări pe legile justiţiei? 2 – Liviu Dragnea care este poziţia ta faţă de aceste modificări şi faţă de poziţiile contrare ale profesioniştilor din justiţie prezentate prin amendamente la aceste legi?”, a scris Cîţu, miercuri, pe Facebook.

El a amintit că în februarie, după apariţia OUG 13, Liviu Dragnea a declarat că nu o susţine şi a cerut să fie retrasă. „Liviu Dragnea este momentul să fii bărbat şi să răspunzi public la aceste întrebări”, afimă senatorul liberal.

Parlamentarii USR nu pot asista la lucrările plenului Senatului

UPDATE ora 11:20. Parlamentarii USR nu au fost lăsați să intre în plen, astfel că au fost nevoiți să urce la balconul presei. Ei poartă asupra lor, la fel ca marți, pancarte cu mesaje care fac referire la legile justiției.

Comisia Iordache a terminat discuțiile pe legea 304 privind organizarea judiciară și legea CSM. Proiectul privind organizarea judiciară introduce o secţie de investigare a unor infracţiuni din Justiţie, care va fi condusă de un procuror şef. Ultimele două legi din pachetul legilor justiției urmează să intre miercuri la vot în plenul Senatului.

Este de așteptat ca ședința de plen să producă alte proteste ale parlamentarilor din Opoziție. În urmă cu o zi, proiectul de lege privind statutul magistraților, care reglementează răspunderea judecătorilor și a procurorilor, a fost adoptat de plen, marți, în absența Opoziției care a părăsit sala de ședință.

Anterior, cei de la USR au blocat tribuna Senatului, cu pancarte având mesajul ”Toți pentru Justiției”.

Legea privind statutul magistraților a plecat deja la promulgare, la președintele Klaus Iohannis. Cea mai importantă modificăre adusă în Senat este cea potrivit căreia statul, prin Ministerul de Finanțe, se întoarce în mod obligatoriu, pe cale judiciară împotriva judecătorului sau procurorului care a determinat eroarea judiciară.

Citește și: Editorial de Claudiu Săftoiu. Ministrul Justiției lovește cu sete în justiția pe care trebuie să o apere

 
 

Urmărește-ne pe Google News