Raportul comisiei speciale parlamentare conduse de deputatul PSD Florin Iordache a avut peste 300 de amendamente admise și 400 de amendamente respinse, multe aparținând PSD și ALDE. PSD a anunțat că va susține în plen unele amendamente respinse în comisie. Amendamentele au fost supuse votului pe bandă rulantă, fără măcar să se știe conținutul acestora, precizându-se doar numărul articolului și al amendamentului. Puterea și Opoziția votează pentru sau împotrivă, fără să știe pentru ce anume și dau votul.
UPDATE ora 10.49 S-a încheiat votul pe articole. Proiectul de lege privind răspunderea magistraților urmează să intre la votul final într-o altă ședință de plen, după ce va merge la Biroul Permanent. Liderul grupului parlamentar PSD din Camera Deputaților, Ioan Munteanu le-a mulțumit deputaților pentru că au rezistat atâtea ore. Au fost peste 12 ore de dezbateri aprinse, certuri și jigniri între parlamentarii Puterii și ai Opoziției.
Între timp, a fost organizat, ad-hoc, un protest al celor de la #Rezist. Sute de persoane au ieșit în stradă miercuri seară, în fața Palatului Parlamentului, pentru a protesta față de votul pe legile justiției. Doi dintre protestatari susțin că au fost loviți cu mașina de un deputat.
UPDATE ora 22.10 Președintele de ședință a anunțat o pauză de cinci minute pentru resetarea softului. Motivul, s-au dat deja peste 700 de voturi în plen, în această zi. În sala de plen sunt 149 deputați prezenți. Cvorum este de 165 de deputați, iar pentru ca legea să treacă, pentru că este organică, sunt necesare 165 voturi favorabile.
Amendament PSD-ALDE, votat de plen: Statul are obligația să se îndrepte cu acțiune în regres impotriva magistratului care a comis eroare judiciară
UPDATE ora 22.00 PSD si ALDE au respins amendamentul propus de UNJR și adoptat inițial în Comisia specială care se referă la faptul că statul are dreptul să se îndrepte cu acțiune în regres impotriva magistratului care a comis eroare judiciară. Și au adoptat varianta în care statul este obligat să se îndrepte împotriva magistratului.
UPDATE ora 21.50 Au trecut peste 11 ore de vot în plenul Camerei Deputaților, pe Legea 303, privind legea răspunderii magistraților. Opoziția cere președintelui de ședință să verifice raportul pe care îl are, pentru că nu se potrivește cu varianta pe care o au parlamentarii, astfel că nu știu ce votează în plen. Și deputata ALDE Steluța Cătăniciu a spus, de la tribună, că varianta sa este alta decât cea supusă votului.
UPDATE ora 20. 30 Deputații au ajuns la votul pe articolul 56. Articolele 53 si 54, care se referă la numirile la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) și ale procurorilor de rang înalt – au trecut în forma adoptata în comisie. Potrivit amendamentului, președintele nu mai poate refuza numirile în aceste funcții o singură dată, așa cum era în varianta inițială a legii. La această oră mai sunt 128 de deputați în sala de plen.
Președintele de ședință, Gabriel Vlase (PSD) a uitat microfonul deschis și a fost auzit înjurând, de la tribuna Camerei.
UPDATE ora 19.50 Cele două proiecte au dispărut de pe site-ul Senatului. Raluca Turcan (PNL) a atras atenția, în plenul Camerei Deputatilor despre legile care apar pe site-ul Senatului ca fiind deja adoptate de deputați: „La Senat a fost înregistrată inițiativa legislativă ca fiind votată și există deja număr de înregistrare. Lucrul acesta arata un singur lucru: ca a fost acțiune cu premeditare. Urmăreați ca azi, cu paravanul de comemorare a regelui Mihai, să dati o lovitura justitiei. Noroc că Opozitia a reusit sa blocheze acest demers. Încă mai sunt sanse sa fiti opriti din acest proces”, a spus Turcan.
Și deputatul Florin Roman (PNL) a vrut să reclame în plen anomalia de pe site-ul Senatului, dar presedintele de sedinta, Gabriel Vlase (PSD) i-a tăiat microfonul.
Cătălin Drulă de la USR a luat a cerut o pauză de 15 minute. El a dat drumul la o înregistrare cu un slogan care se aude de la protestele care au loc în stradă, în fața Parlamentului. „Nu vrem să fim o nație de hoți”, se aude în înregistrarea de pe telefonul deputatului USR.
Legea aflată în dezbatere în plenul Camerei Deputaților apare deja adoptată de deputați, pe site-ul Senatului
UPDATE ora 18.20 Legea aflată în dezbatere în plenul Camerei Deputaților apare deja adoptată pe site-ul Senatului și înregistrată pentru dezbatere în noul for legislativ. Cu alte cuvinte, Senatul a introdus în parcursul legislativ o lege care încă se dezbate la Camera Deputaților.
Legea privind statutul magistraților apare deja înregistrată pe site-ul Senatului, deși Camera nu a finalizat încă dezbaterile și votul în plen. Proiectul apare pe site-ul Senatului ca fiind deja adoptat de Camera Deputaților.
În plus, este deja înregistrată spre dezbatere în forul decizional al Parlamentului.
Camera Deputaților dezbate, la ora transmiterii acestei știri, proiectul de lege privind statutul judecătorilor și procurorilor. Nu doar această lege este înregistrată, în mod eronat ca fiind deja adoptată de Camera Deputaților. Același lucru se întâmplă și cu proiectul lui Florin Iordache privind modificarea la legea ANI, care încă nu a primit votul deputaților.
Fotografii: INQUAM PHOTOS / OCTAV GANEA
UPDATE ora 15.30 Scandal în plenul Camerei Deputaților. Parlamentarii USR au venit la tribună pentru a-și susține amendamentele, folosind o portavoce. Gestul acestora a venit după ce președintele de ședință, Gabriel Vlase a refuzat să dea cuvântul unui reprezentant al USR, în cadrul dezbaterii.
Președintele de ședință a anunțat că va continua dezbaterile în plen. Grupul parlamentar PNL a cerut sistarea dezbaterilor în plen. Supusă la vot, propunerea a fost respinsă.
S-a votat prelungirea programului de lucru până la finalizarea legii
UPDATE ora 13.20 Plenul Camerei Deputaților a votat prelungirea programului de lucru până la finalizarea proiectului privind modificarea la legile justiției, referitoare la răspunderea magistraților. Opoziția a propus suplimentarea timpului pentru dezbaterea proiectului de lege, fără succes.
USR a cerut citirea fiecărui amendament, admis și respins, în plen.
UPDATE ora 11.10 USR îl acuză pe deputatul Nicolae Bacalbașa că îi înjură pe parlamentari, în plen. ”Este normal să fie înjurați în Parlamentul României?”, a spus de la tribună deputatul USR Cristian Ghinea.
El a cerut ca președintele de ședință să îl sancționeze pe deputatul PSD, prin scoaterea acestuia din sală.
Deputat USR: Domnul Bacalbașa i-a spus maimuță unui coleg
UPDATE ora 10.50 Opoziția a încercat restragerea proiectelor de pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputaților. Pentru că propunerea PNL și USR a fost respinsă de plen, parlamentarii celor două partide vin la tribuna plenului și cer, pe procedură, suplimentarea ordinii de zi cu moțiunea simplă pe Energie sau schimbarea ordinii de zi, în sensul mutării unor proiecte de pe ultimele puncte pe primele puncte, în dezbaterea plenului.
Cei de la USR au atras atenția că modificările la legile justiției nu au fost adoptate de comisiile permanente ale Parlamentului, ci într-o comisie specială, fără a se ține cont de
”Astăzi, națiunea română este în doliu, pentru moartea Regelui. Veți rămâne în istorie dacă forțați dezbaterea acestor proiecte în această zi”, i-a transmis Dan Barna, liderul USR, lui Liviu Dragnea.
”Aveți două priorități, punctele doi și trei de pe agenda plenului”, a spus și liderul deputaților PNL, Raluca Turcan, ea cerând trecerea celor două proiecte controversate la finalul dezbaterii.
Toate solicitările Opoziției sunt respinse, însă, în plen. Opoziția are doar 80 de voturi, în timp ce majoritatea parlamentară are 130 de voturi.
E rușinos ce s-a auzit aici. De aceea vă iubește atât de mult electoratul. Ajunge”, a spus liderul deputaților PSD, Ioan Munteanu, în plen. El a cerut vot pe sistarea dezbaterilor pe procedură. Propunerea a fost adoptată cu 136 de voturi ”pentru”.
”Nu există sistarea discuțiilor pe procedură”, a replicat deputatul USR Cătălin Drulă, care a cerut o pauză ce consultare a liderilor de grup.
Reprezentanții USR au cerut în mai multe rânduri sancționarea deputatului PSD Nicolae Bacalbașa. Cristian Ghinea a spus de la tribună că un coleg a fost făcut ”maimuță” de către deputatul PSD.
Bichineț (PMP): Fără Opoziție nu puteți funcționa, sunteți ca un avion care zboară cu o singură aripă
Deputatul PMP Constantin Bichineț a criticat în plen Puterea. ”Nu respectați Opoziția. Sunteți ca un avion care zboară într-o singură aripă. Fără noi nu puteți funcționa, și vă prăbușiți”, a spus deputatul PMP, cerând ca toate articolele de lege de pe ordinea de zi să fie mutate la punctul doi.
”Nu aveți cei șapte ani de-acasă”, a spus și deputatul USR Matei Dobrovie, în plen, adresându-se celor de la PSD.
Un prim vot care va fi dat în Camera Deputaților este cel privind modificările aduse legii 303 privind Statutul judecătorilor și al procurorilor.
Printre modificările votate săptămâna trecută în comisia specială pentru legile justiției se numără şi aceea potrivit căreia judecătorul sau procurorul poate fi suspendat din funcţie şi în cazul în care a fost trimis în judecată pentru o infracţiune, dacă se apreciază, în raport de circumstanţele cauzei, că se aduce atingere prestigiului profesiei.
Senatorii şi deputaţii au modificat articolul 62 al legii 303/2004, astfel încât suspendarea magistraţilor va fi posibilă în funcţie de decizia Consiliului Superior al Magistraturii.
În prezent, judecătorii şi procurorii trimişi în judecată erau suspendaţi de drept odată cu punerea în mişcare a urmăririi penale.
„Judecătorii pot fi numiţi, la cererea motivată, în funcţia de procuror la parchetele de pe lângă judecătorii, iar procurorii în funcţia de judecător la judecătorii, prin decret al preşedintelui României, la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii, cu respectarea condiţiilor prevăzute de lege”, este un alt amendament adoptat de parlamentari.
De asemenea, în situaţia în care s-a apreciat că judecătorul sau procurorul poate fi menţinut în funcţie, acestuia i se poate interzice provizoriu exercitarea anumitor atribuţii până la soluţionarea definitivă a cauzei.
Prevederile se aplică în mod corespunzător şi în cazul în care faţă de judecător sau procuror s-a luat măsura preventivă a controlului judiciar sau a controlului judiciar pe cauţiune şi organul judiciar a stabilit în sarcina sa obligaţia de a nu exercita profesia în exercitarea căreia a săvârşit fapta, se arată în amendamentul asumat de CSM – ALDE şi USR, votat de parlamentari.
PSD a anunțat că merge ”până la capăt” cu legile justiției. ”Puteți să vă dați de pământ, să mutați Carpații în locul Deltei, nu negociem cu nimeni!”, a transmis secretarul general adjunct al partidului, Codrin Ștefănescu, la Antena 3.
Codrin Ștefănescu spunea, atunci, că în Senat se va modifica varianta definitivată la Camera Deputaților, care spune că statul ”are dreptul” să se îndrepte împotriva magistratului și se va introduce varianta prin care statul ”trebuie” să se îndrepte obligatoriu împotriva magistratului, amendament susținut de PSD și ALDE.
Comisia pentru legile justiției a finalizat modificările la statutul magistraților săptămâna trecută, și a început deja dezbaterile pe legea 304. Proiectul va merge după votul din Camera Deputaților la Senat, Cameră decizională.