Sase zile mai sunt pana cand romanii trebuie sa-si desemneze europarlamentarii si sa evalueze prin referendum sistemul uninominal propus de Traian Basescu, in contradictie cu cel Pro Democratia, asumat de Guvern. Si la europarlamentare, si la referendum, se prefigureaza un esec major. Pentru alegerile europarlamentare, partidele au dus o campanie lesinata, straina scopului acestora. Populatia nu e cu nimic mai bine informata cu privire la organizarea si rosturile UE. Va fi un vot in orb. Era de asteptat, de vreme ce majoritatea candidatilor propusi au avut prestatii electorale lamentabile, bajbaind printre structurile si politicile UE. Partidele si-au centrat campania nu pe teme europene, ci pe rafuieli dambovitene. Si au mizat pe obtinerea cat mai multor mandate, indiferent de calitatea candidatilor. Neortodoxa si nu tocmai constitutionala e si implicarea directa a presedintelui Basescu de partea PD-PLD. Asa ca 30-35% prezenta la urne ar fi o performanta.
Uninominalul lui Traian Basescu probabil ca va cadea prin absenteism. De discutat, insa, dedesubturile lui. Sigur ca trebuie profund reformata clasa politica. Dar nu sistemul prezidential ar reusi acest lucru. Pentru ca tot marii sforari vor candida in colegiile teritoriale unde sunt deja jupani, adaugandu-li-se tot soiul de moftangii cu bani. Sistemul propus de presedinte ar avea insa ca efect disparitia unor partide mici. Ar ramane in scena PD (catarat acum in sondaje), PSD (inca subrezit), PNL (atacat din toate partile). Poate inca unul. Prea devreme, dupa doar 18 ani de pluralism, fixarea la carma a unui singur partid, PD, cu efect direct asupra componentei Guvernului si Legislativului. Dar amintind de reteta basesciana: ‘Dati-mi si Primaria, si Consiliul General!’ Adica tot. Or, democratia inseamna si Opozitie reala si puternica.
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!