UPDATE ora 16.50 Cei şapte candidaţi pentru Curtea de Conturi şi Autoritatea de Audit au primit marţi votul plenului reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului.
Ilie Sârbu a fost validat pe locul rămas vacant prin demisia lui Nicu Marcu, pe durata rămasă a mandatului început cu data de 15 octombrie 2014. El a fost validat cu 329 de voturi „pentru”, iar împotrivă au votat 20 de parlamentari.
Niculae Bădălău, consilier de conturi şi vicepreşedinte al Autorităţii de Audit, a fost votat cu 294 de voturi „pentru”, iar 55 de parlametari au votat împotrivă.
Au mai primit votul parlamentarilor pentru funcţia de consilier al Curţii de Conturi:
- Sorin Lazăr – 329 de voturi „pentru”, 20 „împotrivă”
- Ion Călin – 326 de voturi „pentru”, 23 „împotrivă”
- Claudia Boghicevici (pentru un mandat de 9 ani, începând cu 15 octombrie 2020) – 326 de voturi „pentru”, 23 „împotrivă”
- Dezso Csongor – Attila – 328 de voturi „pentru”, 21 „împotrivă”
- Adrian Popa – 327 de voturi pentru, 22 „împotrivă”.
CNCD: 7 membri au primit vot în Parlament, consilierul Patriarhului Daniel a fost respins
Plenul comun al Parlamentului a votat numirea a 7 membri în Colegiul Director al Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD).
- Astalos Csaba (propus de UDMR)
- Popa Claudia (propusă de PNL)
- Cristian Jura (propus de PSD)
- Adrian Diaconu (propus de PSD)
- Horia Grama (propus de PSD)
- Cătălina Olteanu (propus de USR)
- Mariana Moța (propusă de PNL pentru un rest de mandat care expiră în 2023)
O surpriză la vot a fost respingerea consilierului Patriarhului Daniel, preotul Ionuț Mavrichi, deși fusese validat în comisii.
Mavrichi fusese propus pentru această funcție de PMP. El a primit doar 21 de voturi pentru și 301 împotrivă.
Despre Ionuţ Mavrichi, Libertatea a scris că a avut de-a lungul timpului mai multe postări cu caracter homofob pe rețelele de socializare. A fost și unul dintre semnatarii unei scrisori publice adresate chiar către CNCD în care se afirma că ”homosexualitatea nu este o stare de normalitate, ci o boală spirituală”.
Ilie Sârbu şi Niculae Bădălău, propuşi de PSD pentru funcţii importante în Curtea de Conturi
Şapte candidaţi pentru Curtea de Conturi şi Autoritatea de Audit a acestei instituţii urmează să fie votaţi, marţi, de plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului.
Ilie Sârbu, socrul lui Victor Ponta, a fost validat pe locul rămas vacant prin demisia lui Nicu Marcu, pe durata rămasă a mandatului început cu data de 15 octombrie 2014.
Niculae Bădălău a primit, la rândul lui, aviz pentru funcţia de vicepreşedinte în Autoritatea de Audit a Curţii de Conturi.
Au mai primit avizul parlamentarilor comisiilor de buget; pentru funcţia de consilier al Curţii de Conturi: Sorin Lazăr, Ion Călin, Claudia Boghicevici (pentru un mandat de 9 ani, începând cu 15 octombrie 2020), Dezso Csongor – Attila, Adrian Popa.
Lupta între partide, pentru şefia CNCD
Iniţial, 26 de candidaţi s-au înscris pentru ocuparea a şase mandate complete de membru în Colegiul Director al CNCD şi un rest de mandat, până în 2023. Mandatele complete sunt de cinci ani.
Ulterior, Radu Potcoavă (candidat pentru un mandat complet) şi Doru Frunzulică (pentru un rest de mandat) s-au retras din cursă.
Printre candidaţii cu avize favorabile se numără actualul preşedinte al CNCD, Astalos Csaba, propus de grupurile parlamentare ale UDMR pentru un nou mandat.
Pe lista cu avize favorabile mai sunt actuali membri ai Colegiului Director al CNCD, printre care Luminiţa Gheorghiu, Ilie Dincă, susţinut de grupul parlamentar al minorităţilor naţionale, Cristian Jura, Tatiana Sandu, Claudia Popa, susţinută de grupurile parlamentare ale PNL.
Şi senatorul PSD Adrian Diaconu a primit un aviz favorabil pentru un mandat complet, iar Moţa Maria, susţinută de liberali, este unicul candidat pentru restul de mandat care expiră în 2023, pentru care comisiile de specialitate s-au pronunţat cu un aviz favorabil.
De asemenea, de comisiile de specialitate au trecut Ionuţ Mavrichi, consilier patriarhal la Patriarhia Română între anii 2016-2019, susţinut de grupurile parlamentare ale PMP pentru un loc în Colegiul Director al CNCD, şi Cătălina Olteanu, propusă de grupurile USR.
Final de sesiune, în plină pandemie de coronavirus
Sesiunea ordinară a Parlamentului se încheie marţi, iar aleşii ar trebui să plece în vacanţă, până la începutul lunii septembrie.
Activităţile în Legislativ s-au desfăşurat, anul acesta, pe fondul pandemiei de Covid-19. Şedinţele de plen şi în comisii au fost online. De asemenea, voturile exprimate de parlamentari au fost la distanţă, online sau prin telefon, ceea ce a îngreunat activitatea de legiferare.
Trei parlamentari au fost confirmaţi cu COVID-19, Vergil Chiţac, Mircea Banias şi Constantin Avram.
Primul care s-a infectat, în luna martie, a fost senatorul PNL Vergil Chiţac, în urma rezultatului pozitiv, aproape întregul Guvern intrând în izolare, în frunte cu premierul Ludovic Orban.