Inițiativă legislativă depusă de USR și PNL, care interzice funcționarea sălilor de jocuri de noroc la mai puțin de 300 de metri de școli și de jocurile de noroc, a primit raport de admitere din partea Comisiei Economice și Juridice din Senat. PNL și PSD au adus noi amendamente proiectului.
Organizatorii jocurilor de noroc au la dispoziție un an să se mute din sediile actuale, dacă legea va fi adoptată de Parlament și promulgată de președintele Iohannis.
„Apreciem mai mult decât rezonabilă acordarea unui termen de 12 luni pentru respectarea distanței de 300 de m”, a susținut Sebastian Cernic (USR).
Amendamentul susținut luni de USR, PNL și PSD prevede că pentru obținerea autorizației de exploatare a jocurilor de noroc operatorii economici trebuie să facă dovada că spațiul propus:
- nu este situat în incinta sau pe o rază de 300 m pietonali a unităților de învățământ, inclusiv campusurile aferente acestuia
- este la 300 de metri de locuri de joacă pentru copii, definite ca orice spațiu închis sau în aer liber destinat utilizării de către copii,
- este la 300 de m de instituții de credit sau unor instituții financiar nebancare, unor așezăminte de cultură, sănătate, cu caracter social, de culte religioase și altele asemenea sau în perimetrul delimitat destinat acestora.
Cum se măsoară distanța de 300 de metri
Față de varianta inițială a USR, apare definirea distanței de 300 de m ca fiind pietonală. În rest, amendamentul PNL reia propunerea făcută de senatorii USR cu mici modificări.
În mod excepțional, proiectul admite organizarea de jocuri de noroc în cinematografe, săli de sport, case de cultură, dar în anumite condiții.
Trebuie să existe o intrare separată pentru clienții jocurilor de noroc, accesul minorilor să fie restricționat total, iar celelalte activități să se poată desfășura.
PSD a venit cu un amendament potrivit căruia se interzice desfășurarea de jocuri de noroc de tip slot machine (păcănele) de către persoanele juridice care la data în vigoare a legii nu au la sediile sociale sau secundare autorizate activități de jocuri de noroc și pariuri.
„O dependență generată de proximitatea acestor păcănele și jocuri de noroc, proximitatea lor de școli, locuri de joacă, instituții de credit. Proiectul va fi discutat cu prioritate de plenul Senatului”, a declarat Alina Gorghiu într-o conferință de presă la Senat.
Ea a lăudat amendamentul PSD pentru ca „păcănelele” să nu mai poată funcționa în baruri.
„Din școli, licee, elevii care au sub 18 ani intră direct la păcănele”, a susținut președinta Senatului.
„Sper să fie un vot în unanimitate. Nu este vorba doar de câți bani aduce o industrie la buget, este vorba de responsabilitatea pe care o avem, ca politicieni, față de copii și de tineri”, a precizat, la Senat, și senatorul USR Sebastian Cernic.
După votul în plenul Senatului, inițiativa legislativă trece la Camera Deputaților, unde se va da votul final. De acolo, dacă legea este aprobată și nu este contestată al CCR, merge la promulgare la președintele Ionaniis.