Așa cum au anunțat, PSD și AUR au votat împotriva învestirii, iar parlamentarii PNL și UDMR au fost prezenți în plen, dar s-au abținut la vot. Pe lângă parlamentarii USR, guvernul Cioloș a mai fost votat doar de o parte din grupul minorităților naționale.

20 oct. 2021 - Acum 3 ani
20-10-2021

Dacian Cioloș: Cum poți spune că Florin Cîțu e soluția?

„E important și ca celelalte forțe politice să-și asume responsabilitatea pentru ce nu au făcut. (…) Nu am văzut o soluție până acum, sper să-și asume”, a declarat Dacian Cioloș

El a subliniat că Florin Cîțu a strâns o majoritate puternică împotriva lui la moțiunea de cenzură și nu este soluția pentru rezolvarea crizei.

„Acum nu ne rămâne decât să așteptăm decizia președintelui Iohannis. Nu discut ipoteze pe care alți actori politici nu au fost în stare să le pună pe masă și au respins o propunere concretă. Ne vom pronunța asupra situației după ce vom afla ce propune președintele Iohannis”, a completat Dacian Cioloș.

20 oct. 2021 - Acum 3 ani
20-10-2021

Guvernul Cioloș a fost respins

Doar 88 de parlamentari au votat pentru învestirea guvernului condus de Dacian Cioloș, în timp ce 184 au votat împotrivă. Erau necesare 234 de voturi pentru învestire, dar cabinetul Cioloș a atras doar voturile parlamentarilor USR și a unora din grupul minorităților naționale.

Mircea Geoană, interviu integral la 55 de întrebări – powered by Libertatea: „România este, în continuare, un loc în care șmecherii par să se descurce mai bine”
Recomandări
Mircea Geoană, interviu integral la 55 de întrebări – powered by Libertatea: „România este, în continuare, un loc în care șmecherii par să se descurce mai bine”

Guvernul Cioloș este al doilea din istoria României care pică votul de învestitură din Parlament.

20 oct. 2021 - Acum 3 ani
20-10-2021

Votul s-a încheiat

Deputații și senatorii au terminat de vot. În scurt timp va fi anunțat rezultatul

20 oct. 2021 - Acum 3 ani
20-10-2021

A început votul

Deputații și senatorii au început să voteze pentru programul de guvernare și lista de miniștri propuși de Dacian Cioloș.

20 oct. 2021 - Acum 3 ani
20-10-2021

Dacian Cioloș: A renunța e cel mai ușor lucru

Premierul desemnat i-a dat o replică, în ultimul discurs din Parlament, deputatului PSD Alfred Simonis care i-a cerut „să fie un român”.

„A renunțat e cel mai ușor lucru, mai greu e să-ți asumi responsabilitatea chiar și în momente dificile și nu să chemi specialiști din afară când ai un vot pe care ți l-au da cetățenii. Domnule Simonis, a fi român nu înseamnă să ții discursuri sforăitoare, ci să simți. Nu înseamnă să guverneze astfel încât să alungi milioane de români din țară. Mă simt foarte român, pentru că simt lucrurile și le spun așa cum le simt fără discursuri sforăitoare”, a declarat Dacian Cioloș.

El i-a oferit o replică și senatoarei Diana Șoșoacă după ce aceasta a vociferat pe timpul discursului.

„Sper că aveți doar puțin pe conștiință minciunile pe care le-ați aruncat oamenilor să sidiți teama în ei și astăzi îi vedem la terapie intensivă umblând spitalele. Sper că aveți puțină responsabilitate pentru asta”, a declarat premierul desemnat.

Autostrada peste Carpați care ar putea fi scoasă integral la licitație în 2024. Drumul montan de mare viteză, proiectat să fie inaugurat în 5 ani
Recomandări
Autostrada peste Carpați care ar putea fi scoasă integral la licitație în 2024. Drumul montan de mare viteză, proiectat să fie inaugurat în 5 ani
20 oct. 2021 - Acum 3 ani
20-10-2021

Claudiu Târziu: Iohannis a făcut un pas neconstituțional

Co-președintele AUR, Claudiu Târziu, a declarat că președintele Klaus Iohannis a încălcat Constituția prin desemnarea lui Dacian Cioloș care nu avea o susținere majoritară.

„Desemnându-l pe Dacian Cioloș premier știind că nu are susține parlamentară, președintele Iohannis a făcut un pas neconstituțional care să îi atragă suspendarea din funcție și demiterea prin referendum. Sperăm ca după respingerea Guvernului Cioloș, președintele să facă demersurile constituționale pentru instalarea unui guvern, altfel ne va obliga să mergem și noi mai departe cu demersul de suspendare”, a declarat Claudiu Târziu.

20 oct. 2021 - Acum 3 ani
20-10-2021

Minoritățile naționale votează liber

Varujan Pambuccian a anunțat că grupul parlamentar al minoritățile naționale va tota liber, o parte în favoarea guvernului, iar o altă parte se va abține.

„Ne exprimăm nemulțumirea care sunt convins că este a majorității cetățenilor acestei țări că nu reușim să ajungem la o situație stabilă care să permită abordarea serioasă a acestor crize”, a declarat Pambuccian.

20 oct. 2021 - Acum 3 ani
20-10-2021

Lucian Romașcanu: „Doamna Mihăilă, există un cimitir care ar putea să vă poarte numele”

Live Text | Alegeri SUA 2024. Cursa între Kamala Harris și Donald Trump va fi decisă de șapte state-cheie. S-au deschis secțiile în Georgia, Michigan și Pennsylvania, care ar putea înclina balanța
Recomandări
Live Text | Alegeri SUA 2024. Cursa între Kamala Harris și Donald Trump va fi decisă de șapte state-cheie. S-au deschis secțiile în Georgia, Michigan și Pennsylvania, care ar putea înclina balanța

Senatorul PSD Lucian Romașcanu a criticat, în discursul susținut în plen, redesemnarea Ioanei Mihăilă ca ministru al Sănătății în contextul crizei sanitare cu care se confruntă România.

„Aveți lângă dumneavoastră pe doamna Ioana Mihăilă, propusă la Sănătate. Nu a existat ministru care să aibă pe conștiință mai multe victime probabil în nicio perioadă a existenței României. Doamna Mihăilă, există un cimitir care se mărește în fiecare zi în România care ar putea să vă poarte numele”, a declarat senatorul PSD.

20 oct. 2021 - Acum 3 ani
20-10-2021

Kelemen Hunor: „Trebuie să le cerem scuze oamenilor”

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a criticat, de la microfonul Parlamentului, criza politică în care se află România și a cerut concentrarea pe probeme românilor în loc de jocurile politice.

„Acum un an în campanie electorală nu am permis conflicte interminabile, nu am promis instabilitate, nu am promis nesiguranță și haos social. Promisiunile au fost stabilitate, predictibilitate, siguranța și redarea speranței fiecărui cetățean într-un trai mai bun. De câteva săptămâni majoritarea clasei politice oferă cetății doar scandal, circ, nesiguranță, instabilitate. Înainte de orice, trebuie să le cerem scuze oamenilor. Vă cer scuze, stimați cetățeni, dar nu pot să o fac în numele fiecărui parlamentar.”, a declarat Kelemen Hunor.

În plus, liderul UDMR le-a transmis că USR a avut o coaliție, care nu era perfectă, dar au renunțat la ea doar pentru o persoană.

„Ați avut guvernarea. Ați avut o coaliție la care ați renunțat pentru că pentru dumneavoastră era o persoană și un proiect, de altfel necesar, dar pentru care căutarea compromisului era în căutare. V-ați baricadat în propriile certitudini, ați repetat singurul adevăr pe care îl credeați absolut. Ați spus că toți sunt old-school, doar voi diferiți, după care v-ați asociat și cu unii și cu alții doar ca să vă răzbunați și ați dărâmat un guvern. Astăzi cereți voturile foștilor aliați și nu aveți voturile colegilor cu ați mers la dărâmarea guvernului. Stimați colegi, ați rămas singuri. În momentul în care nu poți să convingi pe nimeni să te susțină, orice dezbatere devine irelevantă și e doar pierdere de timp”, a declarat Kelemen Hunor.

Kelemen Hunor a subliniat că UDMR nu va participa la vot și a făcut un apel pentru refacerea coaliției PNL-USR-UDMR după ce guvernul propus de Dacian Cioloș va fi respins de Parlament.

20 oct. 2021 - Acum 3 ani
20-10-2021

Alexandru Rafila: „Nu putem merge înainte doar pe baza unui discurs”

Din partea PSD, dezbaterea a fost deschisă de către deputatul Alexandru Rafila:

  • A fost un discurs ideal care ne duce într-o poziție în care noi credem că aceast discurs și ce ne spusă domnul Dacian Cioloș pe vorbe și pe programul de guvernare sunt lucruri care se pot întâmpla în România
  • Avem în minte lucrurile care s-au întâmplat în trecut, nu putem merge înainte doar pe baza unui discurs
  • Criza de sănătate cred că a afectat România fără precedent în UE. Ministerul Sănătății a fost condus de USR. Atât prin domnul Voiculescu cât și prin doamna Mihăilă, nepregătirea sistemului de sănătate privind condițiile de acordare a asistenței medicale nu au existat decât în mică măsură.
  • Îmi amintesc încercările repetate de politizare a instituțiilor din subordinea Ministerului Sănătății, încercările lui Vlad Voiculescu de decredibilizare a INSP.
  • În 2016, când premier era Dacian Cioloș și ministru al Sănătății Voiculescu, s-a încercat discreditarea repetată a corpului medical.
  • Nu putem să depășim această criză cu oameni care au decredibilizat în mod repetate sistemul medical și corpul medical.
  • Cred că dacă continuăm cu aceași oameni supunem poporul unui experiment nefericit
  • PSD va vota împotriva unui astfel de cabinet, care să creeze o situație gravă în societatea românească.
20 oct. 2021 - Acum 3 ani
20-10-2021

Dacian Cioloș: „Suntem în mijlocul furtunii”

Principalele declarații ale premierului desemnat:

  • Vin pentru a vă cere un vot pentru un guvern de criză
  • Vin cu dorința de a oferi împreună un exemplu de responsabilitate
  • Suntem într-un moment de criză profundă care nu mai poate fi ignorată sau negată
  • Nu sunt aici pentru a ataca pe nimeni și nici pentru a ține discursuri memorabile prin care să aduc anateme și să caut vinovați. Sunt aici pentru a-mi asuma propria vină a superficialității și indiferenței din trecut și mai ales pentru a-mi asuma ce poate fi făcut de acum înainte.

Înfruntarea dintre viață și moarte nu are culoare politică. Nu există niciun fel de nuanță dincolo de albul costumelor de protecție și negrul sacilor în care sunt transportați cei care și-au pierdut viață.

  • Suntem în mijlocul furtunii și nu ne permitem să fim superficiali sau iresponsabili.
  • E necesar să contruim consens pe măsurile de urgență, trebuie să depășim partizanatul și tribalismul toxic
  • Știu că un guvern minoritar nu este o soluție ideală, suntem conștienți de asta, dar situația este excepțională din nu există alternativă temporală
  • Aș prefera să avem o autostradă finalizată pe care ne-o asumăm împreună decât să ne punem unii altora piedici
  • Aș prefera să împărțim împreună în campania de vaccinare, să vă mulțumesc public și să vă recunosc meritele, decât să încerc să trag foloasele proprii din specularea unui moment

Disputa dintre noi a ideologizat vaccinarea și a încărcat-o pe un naționalism care riscă să producă o nouă tulpină a acestui virus

  • Vă propun acest armistițiu politic pe care să-l folosim pentru a schimba în bine această țară și pentru a ne schimba în primul rând pe noi înșine
  • Orice ezitare și orice joc politic se traduc în pierdeți de vieți omenești
20 oct. 2021 - Acum 3 ani
20-10-2021

Începe ședința de plen

Ședința de plen reunit a Camerei Deputaților și Senatului în care va fi dezbătut și votat programul de guvernare și lista de miniștri prezentată de Dacian Cioloș a început. Ea este prezidată de președintele Senatului, Anca Dragu.

20 oct. 2021 - Acum 3 ani
20-10-2021

Dacian Cioloș, ultim apel înainte de plen

Într-o declarație de presă înainte de startul ședinței de plen reunit, premierul desemnat Dacian Cioloș a făcut un ultim apel către parlamentari pentru a vota cabinetul său, afirmând că este „soluția imediată” pentru rezolvarea crizelor.

„Vom merge în fața Parlamentului să propunem o echipă care poate să guverneze în situație de criză cu un program de guvernare adaptat acestei situații adaptate cu soluții pentru criza pandemică, pentru criza energetică și pentru lansarea PNRR. USR își asumă responsabilitatea politică cu care a fost mandat de alegători, mergem până la capăt. Sper în înțelpciunea parlamentarilor să voteze acest guvern pentru că ar fi o soluție imediată pentru ieșirea din criza politică și pentru a pune măsuri cu care să rezolvăm și celelalte crize cu care ne confruntăm”, a declarat Dacian Cioloș.

Cum arată calculele:

  • PSD – 157 de parlamentari – vot împotrivă
  • PNL – 134 de parlamentari – abținere
  • USR – 80 de parlamentari – vot pentru
  • AUR – 43 de parlamentari – vot împotrivă
  • UDMR – 29 de parlamentari – abținere
  • Minorități – 18 parlamentari – fără decizie comună
  • Neafiliați – 5 parlamentari (un parlamentar dat afară din UDMR, 4 ex-AUR)

Necesar pentru învestirea unui guvern: 234 de voturi.

Un singur aviz pozitiv, la audierile miniștrilor

Cei 18 miniștri propuși de Dacian Cioloș s-au prezentat, marți, în comisiile de specialitate din Parlament pentru a fi audiați. După audieri, Cătălin Drulă a fost singurul care a primit aviz pozitiv, după o eroare de procedură făcută de comisia parlamentară în momentul votului.

Până la audierea lui Cătălin Drulă, toate voturile din comisie erau acordate pentru o propunere de aviz pozitiv, iar acestea erau respinse întrucât era un număr mai mare de voturi împotrivă plus abțineri. Cu toate acestea, la comisiile reunite de transporturi, președintele de ședință a propus să se acorde votul pentru o propunere de aviz negativ, iar propunerea nu a îndeplinit pragul de 50%+1 din totalul celor prezenți.

Lista miniștrilor propuși în Cabinetul Cioloș:

  • Prim-ministru – Dacian Cioloş
  • Ministrul afacerilor externe – Dan Barna
  • Ministrul apărării naţionale – Nicu Fălcoi
  • Ministrul afacerilor interne – Alin Stoica
  • Ministrul justiţiei – Stelian Ion
  • Ministrul finanţelor – Dragoş Pîslaru
  • Ministrul transporturilor şi infrastructurii – Cătălin Drulă
  • Ministrul energiei – Cristina Prună
  • Ministrul economiei, antreprenoriatului şi turismului – Claudiu Năsui
  • Ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale – George Căţean
  • Ministrul mediului, apelor şi pădurilor – Mihai Goţiu
  • Ministrul investiţiilor şi proiectelor europene – Cristian Ghinea
  • Ministrul sănătăţii – Ioana Mihăilă
  • Ministrul dezvoltării, lucrărilor publice şi administraţiei – Ionuţ Moșteanu
  • Ministrul muncii şi protecţiei sociale – Oana Ţoiu
  • Ministrul educaţiei – Corina Atanasiu
  • Ministrul cercetării, inovării şi digitalizării – Monica Berescu
  • Ministrul culturii – Iulia Popovici
  • Ministrul tineretului şi sportului – Tudor Pop

Programul de guvernare

Programul de guvernare anunțat de USR are 54 de pagini și conține o serie de propuneri pentru gestionarea crizei de COVID, precum și pentru oprirea crizei prețurilor la energie.

Pentru depășirea crizei sanitare, USR propune, printre altele, „urgentarea solicitării de ajutor extern prin mecanismul european de protecție civilă”, reluarea testării în școli și un Pact național de vaccinare.

La Pactul național de vaccinare ar urma să participe toate partidele politice, mediul de afaceri, dar și societatea civilă, iar acesta prevede sancțiuni pentru cadrele medicale care răspândesc în spațiul public mesaje antivaccinare, precum și înființarea unui task force pentru combaterea informațiilor false.

În ceea ce privește măsurile pentru rezolvarea crizei prețurilor la energie, în programul de guvernare al USR se propune scăderea TVA, acordarea de subvenţii pentru CET-uri şi credit fiscal pentru întreprinderi.

„Mergem până la capăt pentru simplul fapt că politicianul român trebuie să-i redea cetăţeanului român încrederea în stat şi în capacitatea acestuia de a-i apăra interesele cât mai bine cu putinţă”, a scris Dacian Cioloș, duminică, pe Facebook.

Ce se întâmplă dacă guvernul nu trece

Potrivit Regulamentului activităților comune ale celor două Camere, dacă guvernul nu obține votul de încredere, Parlamentul trebuie să-l informeze pe președinte, care trebuie apoi să desemneze un alt candidat pentru funcția de premier.

Foto: Dumitru Angelescu

Rezultate Alegeri SUA – cine va fi noul președinte al Americii!

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

LIVE TEXT | Alegeri prezidențiale în SUA 2024. Alegătorii se duc la urne pe o vreme urâtă, cu furtuni și ninsori anunțate
Știrileprotv.ro
LIVE TEXT | Alegeri prezidențiale în SUA 2024. Alegătorii se duc la urne pe o vreme urâtă, cu furtuni și ninsori anunțate
Sorina Docuz si Robert Negoiță au evitat să vorbească despre motivele reale ale divorțului. Neașteptat, ce a ieșit la iveală, la ani buni distanță: "Am rămas..." Acum s-a aflat tot!
Viva.ro
Sorina Docuz si Robert Negoiță au evitat să vorbească despre motivele reale ale divorțului. Neașteptat, ce a ieșit la iveală, la ani buni distanță: "Am rămas..." Acum s-a aflat tot!
Vedetă PRO TV, paralizie și alte simptome groaznice, după ce a mâncat brânză: „Nu puteam să mai merg”. Ce diagnostic a primit jurnalista, mamă a 5 copii
Libertateapentrufemei.ro
Vedetă PRO TV, paralizie și alte simptome groaznice, după ce a mâncat brânză: „Nu puteam să mai merg”. Ce diagnostic a primit jurnalista, mamă a 5 copii
LIVE TEXT Rezultate alegeri SUA 2024. Donald Trump vs Kamala Harris pentru Casa Albă. Situație extrem de interesantă la numărătoarea voturilor. Update
FANATIK.RO
LIVE TEXT Rezultate alegeri SUA 2024. Donald Trump vs Kamala Harris pentru Casa Albă. Situație extrem de interesantă la numărătoarea voturilor. Update
Lovitură pentru Mario Iorgulescu » Decizia luată azi de judecători
GSP.RO
Lovitură pentru Mario Iorgulescu » Decizia luată azi de judecători
SURPRIZĂ în showbiz-ul autohton! Celebrul prezentator s-a căsătorit în secret cu partenera lui, cu care are o relație de mulți ani
Elle.ro
SURPRIZĂ în showbiz-ul autohton! Celebrul prezentator s-a căsătorit în secret cu partenera lui, cu care are o relație de mulți ani
Filmul de pe Netflix vizionat de peste 20 de milioane de ori în doar câteva zile de la lansare. Toată lumea se înghesuie să îl vadă! Povestea te ține cu sufletul la gură până la final!
Unica.ro
Filmul de pe Netflix vizionat de peste 20 de milioane de ori în doar câteva zile de la lansare. Toată lumea se înghesuie să îl vadă! Povestea te ține cu sufletul la gură până la final!
Ciocolata Dubai, țeapă de zile mari. Ce conține, de fapt
Financiarul.ro
Ciocolata Dubai, țeapă de zile mari. Ce conține, de fapt
Care va fi pensia minimă de la 1 ianuarie 2025
Observatornews.ro
Care va fi pensia minimă de la 1 ianuarie 2025
Horoscop 6 noiembrie 2024. Săgetătorii pot provoca o discrepanță destul de mare între felul în care evaluează situațiile și ce cred cei din jur
HOROSCOP
Horoscop 6 noiembrie 2024. Săgetătorii pot provoca o discrepanță destul de mare între felul în care evaluează situațiile și ce cred cei din jur

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI