Comisia juridică a Camerei Deputaților a dat, miercuri, raport de admitere proiectului de lege privind executarea pedepselor, votul final urmând a fi dat în plen, săptămâna viitoare.

Secretarul comisiei, Oana Florea (PSD) a declarat că principalele amendamente reieșite în urma dezbaterilor din comisie care s-au prelungit pe parcursul a mai multe ședințe, se referă la condițiile din penitenciare, și anume spațiul din cameră, ventilarea aerului din cameră, temperatura din celulă, grupul sanitar, etc.

”Totodată, am dorit ca ANP să țină cont și de hotărârile luate de instanțele naționale și europene, când constată că o persoană care a stat în penitenciar, a suferit de condiții inumane. Astfel, ANP-ul va trebui să execute mai ușor legea, în cazul acesor deținuți”, a spus social-democrata.

Pentru 30 de zile de detenție executate în condiții inumane, deținuții primesc 6 zile de libertate; O noapte de muncă scade cu două zile pedeapsa

Deputații juriști au decis că, la 30 de zile executate în condiții inumane, șase zile de detenție se consideră executate, astfel că deținuții vor ieși mai devreme din penitenciar.

Deputații juriști au stabilit că pedeapsa care este considerată ca executată pe baza muncii prestate sau a instruirii școlare și formării profesionale, în vederea acordării eliberării condiționate, se calculează astfel: în cazul în care se prestează o muncă renumerată, se consideră 4 zile executate pentru 3 zile de muncă, adică un plus de 2,5 zile libere la 30 muncite, faţă de legea în vigoare; în cazul în care se prestează o muncă nerenumerată, se consideră 3 zile executate pentru două zile de muncă, respectiv un plus de 5 zile la 30 de zile muncite faţă de legea în vigoare.  În cazul în care munca  este prestată pe timpul pe timpul nopții, se consideră două zile executate pentru o noapte de muncă. Adică deținuții vor câștiga, astfel, un plus de 15 zile la 30 de nopţi lucrate în regim de detenție.

Oana Florea a mai spus că un amendament a vizat posibilitatea cumpărării de libertate, prin renunțarea la banii primiți pentru munca prestată în timpul detenției. Astfel, amendamentul se referă la faptul că persoana care are dreptul la această plată, poate renunța la 40% din această sumă, și să agreeze zile de eliberare, în schimb. În forma actuală a legii, un deţinut care desfăşoară muncă remunerată primeşte 40% din venit, iar 60% va merge către penitenciar. Potrivit amendamentului, dacă deţinutul renunţă la 40% din remuneraţie, respectiv cota care îi revine potrivit legii, poate fi încadrat la capitolul „muncă neremunerată”, unde sporul de zile considerate executate pentru zilele muncite este mai mare.

”În lumina deciziei-pilot a CEDO, știm că un om care a suportat condiții inumane și degradante, în închisoare, poate fi recompensat în două moduri, în bani sau în zile de eliberare. Prin acest articol, practic se merge pe același principiu, ori accepți suma respectivă, pentru munca prestată, ori agreezi zile de eliberare, în schimb”, a spus Oana Florea.

Deținuții vor avea parte de intimitate, când dau telefon: Convorbirile nu vor mai fi supravegheate vizual, în închisoare

Un alt amendament adoptat de deputații juriști se referă la intimitatea din timpul desfășurării convorbirilor telefonice, din penitenciare. Deputatul Oana Florea a propus, astfel, să se renunțe la supravegherea ”vizuală” din timpul desfășurării acestor convorbiri.

Ea a adus ca argument faptul că ANP ia în considerare, pentru viitor, introducerea de telefoane cu fisă în camera de detenție.

Penitenciarele, clasificate în funcție de condițiile de detenție

În termen de două luni de la publicarea legii în Monitorul Oficial, penitenciarele vor trebui clasificate în funcţie de condiţiile de detenţie, iar în termen de patru luni de la publicare va trebui făcut istoricul fiecărui deţinut şi a condiţiilor în care a fost închis, pentru a se putea calcula zilele care vor fi reduse din pedeapsă.

Potrivit proiectului adoptat de deputații juriști, se consideră condiţii necorespunzătoare: condiţii sanitare improprii în general, cum ar fi prezenţa gândacilor, şoarecilor, puricilor; lipsa dotărilor şi a produselor igienico-sanitare minime; calitatea proastă a hranei; lipsa apei calde curente; lipsa accesului la activităţi în aer liber, lipsa accesului la lumină naturală sau aer suficient ori disponibilitatea de ventilaţie; lipsa temperaturii adecvate a camerei: lipsa posibilităţii de a folosi toaleta în privat şi de a se respecta normele sanitare de bază precum şi a cerinţelor de igienă.

Legea se aplică pentru persoanele întemniţate începând din 2012, de când a venit prima decizie-pilot a CEDO privind condiţiile din penitenciare. Iniţiativa a fost adoptată cu 15 voturi „pentru” şi un vot împotrivă. Opoziția a lipsit de la dezbaterile din comisia juridică.

Liberalii spun că nu au fost convocaţi la şedinţa comisiei

Deputaţii jurişti liberali susţin că şedinţa de miercuri a Comisiei juridice, în care a fost discutat proiectul de lege privind executarea pedepselor, s-a desfăşurat cu încălcarea dispoziţiilor regulamentare şi precizează că din acest motiv au absentat.

PNL explică că, potrivit dispoziţiilor Regulamentului Camerei Deputaţilor, convocarea şedinţelor unei comisii permanente se face cu cel puţin 24 de ore înainte de către preşedintele acesteia sau, în lipsa lui, de un vicepreşedinte care îl înlocuieşte. Liberalii menţionează că nu au fost convocaţi la şedinţa comisiei, despre care susţin că a fost programată fără respectarea termenului regulamentar şi fără informarea tuturor deputaţilor cu privire la ordinea de zi propusă de către Biroul comisiei. PNL arată că nu a fost primită o derogare din partea conducerii Parlamentului pentru ca şedinţa comisiei să se desfăşoare în paralel cu plenul.

„În acest context, deputaţii PNL au absentat de la şedinţa Comisiei juridice”, se mai precizează în comunicat.

Urmărește-ne pe Google News